BAZAR: tanjuri kao ukras, slike pune optimizma, originalni taburei i umivaonici inspirirani morem

Nastavljamo s predstavljanjem izlagača na Bazaru. Riječ je o svakako najživopisnijem i najatraktivnijem dijelu sajma InDizajn, u kojem domaći kreativci – dizajneri i umjetnici nude posjetiteljima svoje radove. Upoznajte WallWare, Lillipop/Tabushi, Mirnu Sišul i Dinu Martinovića

 

 

Svi oni koji posjećuju sajam InDizajn – Festival modernoga doma, koji se ove godine od 26. do 29. rujna u sportskoj dvorani Arena u Zagrebu održava po četvrti puta, ne zaobilaze Bazar. Riječ je o najkreativnijem dijelu sajma koji uvijek izaziva oduševljenje i veliki interes posjetitelja. U njemu svoje radove izlažu domaći kreativci i nude posjetiteljima lampe, kišobrane, slike, naljepnice, taburee, šalice, ukrasne tanjure i jastučiće…

Kako biste se na vrijeme upoznali s ovogodišnjom ponudom i odabrali favorite koje ćete ponijeti u svoj dom, predstavljamo vam izlagače, kojih je ove godine ukupno 16. Ovaj puta upoznat ćemo vas s onim što rade Mirna Sišul i Dino Martinović, Lotte i Rudi iz brenda WallWare te Lidija Mikluš koja stoji iza kreativne etikete Lillipop/Tabushi.

 

Foto: DARKO MIHALIĆ

 

WALLWARE 

Teško je ostati imun na ono što radi kreativni dvojac iz WallWare brenda. Bračni par Lotte i Rudi, Belgijance koji su prije nekoliko godina s troje djece Hrvatsku odabrali za svoj novi dom, veže i zajednički posao. Čim su ih predstavili domaćoj javnosti, za njihovim proizvodima svi su poludjeli, naročito Tanjur#Talloor koji je njihov najtraženiji proizvod. Njihova kreativna manufaktura u Motovunu, gdje i žive, stvara doista čarobne tanjure, neobičnih i originalnih motiva. Posebnost tanjura je, osim sjajnog dizajna i socijalna vrijednost.

Ukrasni tanjuri izrađuju se ručno od vintage slika procesuiranih u grafički dizajn. Slike su printane na papire, tkanine i platna s najfinijom Ultra Chrome Superior kvalitetnom tintom i montirane na ručno puhanom staklu. Na svakom tanjuru je pričvršćena vješalica i izrađen završni obrub od olova ili bakra, a cijeli proizvod je 100 posto ručni rad.

Supružnici su u početku dizajnirali isključivo motive flore i faune, no s vremenom su željeli tanjure učiniti atraktivnijima pa se tako dogodila – anatomija. Detalji poput oka, uha, nosa, usta privukli su veliku pozornosti pa im je tako ta kolekcija dosad i najprodavanija.

Osim divne priče i genijalnog dizajna, tu je i pristupačna cijena kako bi si svatko mogao priuštiti barem jedan Tanjur#Talloor za svoj interijer, a u njihovu originalnost moći će se uvjeriti i svi posjetitelji ovogodišnjeg InDizajn sajma.

 

Foto: WALLWARE

 

MIRNA SIŠUL

Iako se profesionalno slikarstvom bavi skoro 20 godina, širi krug obožavatelja riječka umjetnica Mirna Sišul stekla je kada se prije nekoliko godina njezinu timu priključio suprug Marin te su zajednički krenuli u produkciju art printeva na platnu i papiru.

Mirna Sišul predstavit će na ovogodišnjem sajmu InDizajn svoje slike, otkačene tapete i kišobrane. Njezine slike poznate su onima i koji ne prate događanja na umjetničkoj sceni jer je broj onih koji vole njezine radove sve veći, a time i recepcija u javnosti. A sada je svoje prpošne, dinamične i vedre motive s duhovitim i poticajnim porukama preselila i na tapete te modne dodatke – torbe i haljine za plažu, kupaće kostime i tajice.

 

FOTO: Mirna SiŠul

 

LILLIPOP/TABUSHI

Tabushi je linija prekrasnih i uistinu originalnih taburea i barskih stolaca, inspiriranih japanskim tradicionalnim sushijem koji je u Hrvatskoj i diljem svijeta sve više zastupljena prehrambena namirnica. Tabushi širi krug svojih poklonika što je potaknulo Lidiju Mikloš, produkt dizajnericu koja s Igorom Jeličićem stoji iza ovoga brenda da u zagrebačkoj Vlaškoj ulici nedavno otvori i showroom sa svojim sjedalicama.

Tabushi tabure pruža mogućnost da u njegovu unutrašnjost, nakon što lako (uvlakom ruke kao u rukavicu) otklonite čep, umjesto lososa i avokada ili tune i krastavca, pohranite svoje kućne papuče, vaš omiljeni časopis ili pak dječju igračku.

Tabushi barski stolac sastoji se od gornjeg dijela (sjedišta) u obliku sushija i para nogu koji su štapići, pribor za jelo istog. Po sredini prolazi stup koji je potporanj cijele konstrukcije. Osobito je zahvalan je u opremanju tematskih interijera, odnosno sushi barova te japanskih restorana.

U izradi Tabushija,korišteni su kvalitetni materijali čija su ispitivanja pokazala odličnu otpornost na habanje i razvlačenje, što garantira njegov dugi vijek, kao i lako održavanje.

 

FOTO: LILLIPOP/ TABUSHI

 

KLESARSTVO MARTINOVIĆ

Dino Martinović na svoj je kreativni način nadogradio svjetski poznatu kamenoklesarsku tradiciju svoga Nerežišća, mjesta u kojem živi i stvara. Brački kreativac Dino Martinović u svojoj radionici odnedavno stvara i unikatne umivaonike, sudopere, fontane, ruže vjetrova, kuhinjske radne ploče, noćne lampe, stolove, pa čak i pozivnice za vjenčanje. Naravno, sve od kamena.

Od djetinjstva radi s ocem u kamenu, a kamenoklesarska škola usmjerila je njegov profesionalni put, s vremenom oplemenjen umjetničkim radovima. Posljednjih godina naime Dino je industrijsku seriju proizvoda stavio sa strane te se bazirao na unikatni rad – proizvode za opremanje interijera i eksterijera.

“U posljednje vrijeme je veliki interes  za kamenim detaljima u interijerima i eksterijerima, tako da smo pretežno bazirani u tom djelu proizvodnje. Težim tome da se ne ponavljam u izradi svojih proizvoda i uvijek nastojim nešto novo napraviti, bilo prema svojim zamislima ili sljedeći zamisli kupaca. Za sajam InDizajn, kojem se silno veselim, predstavit ću premijerno proizvode koji su kombinacija kamena, stakla i epoxy smole. Oni su, kao i svi naši ostali proizvodi, 50 posto ručno obrađeni i pretežno su unikatni.

 

Foto: KLESARSTVO MARINOVIĆ

 

Osim WallWare-a, Mirne Sišul, Dine Martinovića i Lillipop/Tabushija, u sklopu Bazara na sajmu, svoje proizvode izlagat će i brojni drugi hrvatski kreativci, produkt dizajneri i umjetnici: Pawsome, Poppys happy place, Verka i Shamai grin, Odeata, Team Tree, Gordana Čosić/Gita lampe i sjenila, Kote living/ Dnevna doza biljaka, Rikardo Rovan Savelli, Kut na kvadrat, Why knot, Affirmation wall i Suvenir Sirač.

InDizajn – Festival modernog doma, kojeg su poduprli Hrvatska gospodarska komora, kao i Grad Zagreb, po četvrti put održava se u sportskoj dvorani Arena Zagreb od 26. do 29.rujna. Četverodnevni sajam i ove će godine okupiti brojne izlagače iz svih sfera opremanja doma, ponuditi kreativne radionice by Bauhaus za sve one koji žele steći novu vještinu, okupiti mlade domaće kreativne na posebno istaknutom “Bazaru” i još mnogo toga.

Osim toga, za vrijeme sajma održat će se i Humanitarni buvljak s poznatima u organizaciji udruge Nismo same, a humanitarni karakter ima i izložba studenata ALU u Zagrebu koji će se predstaviti u sklopu hvaljenog projekta Cash&Carry by HEP. Oni najmlađi moći će se zabaviti na dječjem kutku by Kraš gdje ih očekuje bogat animatorski program.

Najuzbudljiviji dio sajma, posebice za one koji maštaju o uređenju i opremanju doma svakako je bogata nagradna igra u kojoj možete osvojiti mnoštvo nagrada za svoj dom, od čega je najvrjednija kuhinja by Prima u vrijednosti od 30 000 kn. Sve to i još mnogo toga očekuje vas na nikad bogatijem i raznolikijem sajmu pod palicom Mirjane Mikulec, pa svakako posjetite četvrto izdanje InDizajn – Festivala modernog doma.

Komentari