Kako u manjem prostoru osmisliti radni kutak?

Organizirati radni kutak u minimalnoj kvadraturi je posebno osjetljiv zadatak koji zahtijeva puno pažnje i dobro poznavanje radnih navika korisnika.

U mnogim domovima radni prostor je i multifunkcionalan, a koriste ga svi članovi obitelji. Za jedne je to mjesto osmosatnog rada dok je za druge radni kut mjesto za plaćanje računa ili pisanje domaće zadaće. Opcija je mnogo pa treba odlučiti koje je rješenje najbolje za vašu obitelj.

Odabir lokacije

Prvo i najvažnije je odabrati lokaciju unutar životnog prostora. Radni kut je najčešće dio dnevnog boravka, hodnika ili blagovaonice pa je bitno da se uklopi u postojeći prostor. Nakon odabira prostorije bitno je pronaći povoljan dio sobe koji je najmanje frekventan da se ne narušava koncentracija pri radu.

Odabir stola

Pravilo da radni kutak zauzima minimalno prostora uvjetuje da stol bude minimalnih dimenzija. Praktično rješenje je sklopivi radni stol izrađen po mjeri koji je dio ormara. Nakon završetka s radom stol se može sklopiti i osloboditi taj dio sobe za neku drugu namjenu. Kako je laptop postao najčešće kućno računalo znatno je uštedio prostor radnog stola pa se radni kut nakon završetka upotrebe može pretvoriti u stolić sa časopisima i knjigama.

Radni stol mora prije svega biti mjesto koje je ugodno za rad i boravak pa je stoga poželjno da ste tamo ugodno smješteni. Stolica bi trebala biti stavka na kojoj se ne štedi ali isto tako pripazite na njezin izgled da ne naruši estetiku sobe. Obzirom da atmosfera vašeg ureda ne mora biti formalna umjesto klasične uredske stolice nabavite neki od dizajnerskih stolaca koji osim što je udoban za sjedenje odličan je i detalj u interijeru.

Ako nemate mjesta za stol sa ladičarom predvidite dovoljno zidnih polica. Kao zamjena za ormarić mogu poslužiti i kartonske kutije u kojima možete držati papire i dokumente a koje možete premještati po sobi zavisno o potrebi.

Foot: Ivana Niskota
Foot: Ivana Niskota

Iskoristite zid

Kućni ured je manje formalan ali to ne znači da ga treba natrpati sa detaljima. Dekoracija je ta koja daje zadnju riječ kod uređenja i s njom stvarate radnu atmosferu. Nije dobro da je atmosfera previše opuštena jer vas neće dovoljno stimulirati na rad a obzirom da se radi o kućnom uredu ne treba biti ni previše formalno uređen, probajte naći neku sredinu.
Nastojite rasteretiti radnu plohu tako da iskoristite zid. Pretvorite jedan dio zida uz radni stol u multifunkcionalan pano koji može služiti kao kalendar, podsjetnik ili mapa za inspiraciju. Odličan je dekoracijski element i ujedno rasterećuje radnu plohu.
Poželjno bi bilo da sav radni pribor, prvenstveno držače za papire i olovke također smjestite na zid i time oslobodite radnu plohu da bude namijenjena isključivo za rad.

Odvajanje ureda

Ako se radni kutak nalazi unutar prostora u kojem se obavlja više dnevnih aktivnosti dobro je predvidjeti mogućnost da se radni prostor fizički odvoji od ostatka sobe. Odvajanje je najbolje napraviti zavjesama, kliznim vratima ili policama.

Boje i materijali

Kod odabira boja i materijala bitno je da čine estetsku cjelinu sa ostatkom prostora. Birajte boje zavisno o tome kakvo vas okruženje najviše inspirira za rad. Nekima žive boje djeluju stimulativno dok će druge najbolje motivirati neutralni tonovi. Bijela boja povećava prostor pa će vaš minijaturan radni kutak izgledati prostranije ako izaberete svjetlije tonove. Kod upotrebe boja treba paziti da se ne pretjera jer se u protivnom može stvoriti kaotičan sklop.

riggad-led-radna-lampa-s-bezic-punjenjem__0314515_PE514215_S4
ikea

Rasvjeta

Svjetlo je važan faktor kod projektiranja radnog kuta. Najbolje je smjestiti radni stol u blizini prirodnog svjetla jer ono najmanje umara oči. Stolna lampa je obavezna oprema. Kad se štedi svaki centimetar radne plohe najbolje je izabrati model lampe koji se pričvrsti na rub stola.

Dodatni savjeti

  • Za organizaciju radnog kuta najbolje je izabrati dnevni boravak ili blagovaonicu
  • Praktično rješenje je sklopivi radni stol izrađen po mjeri koji se nakon korištenja sklopi i postane dio ormara.
  • Pretvorite jedan dio zida uz radni stol u multifunkcionalan pano koji može služiti kao kalendar, podsjetnik ili mapa za inspiraciju. Odličan je dekoracijski element i ujedno rasterećuje radnu plohu.
  • Bijela boja povećava prostor pa će vaš minijaturan radni kutak izgledat prostranije ako izaberete svjetlije tonove
Komentari