Uredi kao dio dnevnog boravka

Poznato je da moderna tehnologija, nastavši kao izravan odgovor na naše potrebe i želju za što lakšim obavljanjem svakodnevnih zadaća, uvelike utječe i na usvajanje novih životnih stilova. Jedan od njih je i sve prisutniji trend rada iz komfora vlastitog doma.

Iako ovakav koncept ima i svoje znane nedostatke, rad od kuće podrazumijeva i određene prednosti – značajnu uštedu novca za najam nekog drugog prostora, troškove i vrijeme koje se gubi na prijevoz do radnog mjesta, izbjegavanje problema ponekad napetih međuljudskih odnosa i negativnih uredskih atmosfera, da i ne spominjemo prednosti rada od kuće za roditelje s malom djecom.

ured

Iako je ured u kućama moguće urediti u bilo kojoj prostoriji i na bilo kojem katu, u stanovima je to ipak teže – ovdje prije svega mislimo na vrlo čest nedostatak kvadrature za dalje fizičko odvajanje radnog s ostatkom stambenog prostora, kao i činjenicu da u velikom broju slučaja nameće potreba ‘dijeljenja’ nekih dijelova stana, kao što je primjerice hodnik, pa čak i sanitarni čvor, što igra posebnu ulogu kada je posao koji se obavlja od kuće vezan uz dolaske većeg broja klijenata.

Drugi problem je pronaći idealan spoj radnog i stambenog prostora u smislu unutarnjeg uređenja i dekora. U manjim stanovima, taj problem dolazi naročito do izražaja.

Pri smještanju ureda u vaš stambeni prostor, valja imati na umu sljedeće:

  1. Pozicioniranje ureda – radni prostor bi trebao biti što je moguće dalje od spavaćih i dječjih soba, te imati što je moguće lakši pristup sanitarnim prostorijama.
  2. Prostorija ili dio sobe u koji želite smjestiti ured mora imati sve potrebne elektroničke priključke (telefon, internet, dodatni broj el. utičnica).
  3. Ukoliko je za posao potreban stol za sastanke, a za to nemate na raspolaganju odvojenu prostoriju, idealno je da blagovaona bude smještena što je moguće bliže uredu. Ako dnevno primate veći broj klijenata, dnevni boravak će morati ‘glumiti’ i čekaonicu, stoga se uredi u manjim stambenim prostorima idealno pozicioniraju uz dnevne boravke.
  4. Ako su u vašem stanu vrlo visoki stropovi, razmislite i o smještanju ureda na galeriju u dnevnom boravku.

Imajući na umu sve navedeno, u stanovima gdje nema drugih prostornih mogućnosti, dnevni boravci se čine vrlo dobrom opcijom da u njega smjestite svoj ured.

Komentari