Najpoželjniji oblik radnog prostora

Danas je kućni ured jedan od najpopularnijih, a većini  i  najpoželjnijih oblika uredskog prostora. Međutim prostorna organizacija ovakvog tipa ureda dosta je zahtjevna te podrazumijeva pomno planiranje prostora. U većini domova radni prostor unutar stambenog funkcionira i kao multifunkcionalni kojeg koriste više članova obitelji pa ga na taj način treba i planirati.

Idealni uvjeti za kućni ured su dovoljno stambenih kvadrata i dovoljan broj spavaćih soba tako da se jedna zasebna prostorija može u cijelosti prenamijeniti za ured unutar kuće. Osim radnog stola i stolice u kućnom uredu će vam trebati prostor za skladištenje registratora, mapa te mjesto za printer, faks i telefon. Radni stol mora prije svega biti mjesto koje je ugodno za rad i boravak pa je stoga poželjno da ga prilagodite vašim potrebama. Kućni ured je manje formalan od klasičnog ureda što znači da oblikovno i dimenzijama možete pustiti mašti na volju. Ukoliko imate dovoljno prostora izaberite ploču sa nogarima ispod kojeg možete po potrebi staviti ladičar na kotačiće. Stolica bi trebala biti stavka na kojoj se ne štedi ali isto tako pripazite na njezin izgled. Umjesto klasične uredske stolice izaberite dizajnerski stolac koji je projektiran da osim anatomskih zahtjeva zadovolji i estetske. Ormari i police su sastavni dio svakog ureda i dio uredskog namještaja koji ako se potrudite može biti sve samo ne predvidiv i dosadan.

Poigrajte se bojama i dezenom pa izaberite šarene otvorene police u kombinaciji sa dekorativnim registratorima i kutijama koji će vašem uredu dati neformalan i opušten izgled. Ukoliko imate mjesta dobro je predvidjeti kutak za prijem stranaka u obliku manjeg stolića i minimalno dva sjedeća mjesta. Zavisno o tipu posla kojim se bavite organizirajte kut za sastanke. To može biti i radni stol ako je dovoljno velik samo morate predvidjeti priručna sjedeća mjesta u obliku taburea, upečatljivog stolca ili fotelja koja kad ne služe svojoj prvobitnoj svrsi mogu vama služiti kao mjesto za ispijanje kave u pauzi.

Ako se radni kutak nalazi unutar prostora u kojem se obavlja više dnevnih aktivnosti poželjno je predvidjeti mogućnost da se radni prostor fizički odvoji od ostatka sobe. Odvajanje je najjednostavnije napraviti ormarima sa policama ili zavjesom. To su rješenja koja ne zahtijevaju građevinske radove pa je stoga sa njima jednostavno raditi izmjene ili doprojektiranje prostora. Kad je radni prostor dio nekog drugog prostora, najčešće dnevnog boravka, hodnika ili blagovaonice poželjno je da stol bude minimalnih dimenzija a računalo prijenosno. U tom slučaju dobro je iskoristiti zid iznad radnog stola a to je nabolje napraviti na način da je radni stol sklopiv te da je dio ormara.

Nakon završetka s radom stol se može sklopiti i osloboditi taj dio sobe za neku drugu namjenu.
Pregrade u obliku kliznih vrata su najbolje rješenje ako pokušavate organizirati radni prostor u kojem morate odvojiti dio postojeće sobe za radni kut a potrebna vam je vizualna i akustična barijera.

Komentari