Podrum u obiteljskoj kući postao je ured te mjesto za druženje uz vinski kutak

U nedostatku prostorija u kući, vlasnici često uređuju podrumske prostore koje pretvaraju u radionice, prostorije za druženje ili pak urede. Upravo to je napravio studio Mirjane Mikulec u ovom podrumu – kućni ured te vinski kutak.

 


Pri osmišljavanju ovog rješenja studio Mirjane Mikulec vodio je računa o nekoliko stvari. Riječ je o niskom prostoru, tek malo višem od dva metra, koji je velik 50 kvadrata. Osim toga, ovdje se nalazi centralni sustav podnog grijanja, kao i brojne cijevi.

Ono što je trebalo rasporediti u prostoru su dovoljno velik radni stol, ormar i prostor za primanje klijenata, a uredio se i mali ulazni hodnik te osmislio vinski kutak.

“Glavna smjernica je bila napraviti ugodan radni prostor s dva radna mjesta. Prije svega, potrebno je bilo osmisliti kako sakriti brojne cijevi, izvode i bojler. S obzirom na to da su visoko pozicionirani uski prozori jedini izvor svjetla, pozicioniranje rasvjete također je bilo jako važno”, objašnjava Mirjana Mikulec.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Klijenti su željeli bi voljeli tamniji izgled prostora, s industrijskim prizvukom, no budući da je riječ o niskom podrumskom prostoru, predložene su ipak svjetlije boje s dodatkom tamnih akcenata kako bi i rad bio ugodniji. Pristali su na kombinaciju tamno zelene nijanse oplemenjene iverice i dekora drva.

“Što se tiče podne obloge, tu smo slijedili klijentove želje i izveli betonski pod”, otkriva dizajnerica te dodaje kako je prije montaže stolarskih stavaka bilo potrebno obojiti zidove te nosivi stup.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Drvni dekor korišten je za ormare na zidu ispod prozora kojima su se i sakrile brojne cijevi, a djelomično su se zatvorili i radijatori. Isti dekor korišten je za izradu ormara za vino. Centralni sustav podnog grijanja sakriven je frontama s ogledalima dok je glavna zvijezda prostorije postala tamno zelena od koje je napravljen stol i ormarić za cipele u hodniku.

Kako bi se sakrile cijevi na vrhu zidova, korištene su jednostavne stropne štukature koje su se dobro uklopile u cjelokupni izgled, a zahvaljujući motivu tapete, izgubljen je dojam podrumskog prostora.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Miihalić

Mladen Lovreković se za kraj osvrnuo na izgled novouređenog prostora te nam otkrio nešto više o materijalima koji su korišteni za namještaj po mjeri:

“Veliki broj uni dekora (u bojama) pruža mogućnost velikog odabira a pogotovo mogućnost njihovog međusobnog kombiniranja kao i njihovog kombiniranja s drugim drvnim dekorima ili dekorima koje su reprodukcija raznih materijala. Na taj način dobivamo interesantne kombinacije te svaki dekor dobiva i na vrijednosti. Kažemo da je dekor vrijedan koliko se dobro iskombinirao s nekim drugim materijalima. Ovdje je odabran drvni dekor u kombinaciji s tamno zelenom a sve je obogaćeno crnim detaljima – crnog dekora, stakla i alu profila. Na taj način smo dobili jedan vrlo interesantan dizajn i vrlo dobar efekt”, ističe Lovreković.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Miihalić

Pogledajte u video prilogu kako je teklo opremanje!

Komentari