Radni prostor

U današnje vrijeme kada velika većina ljudi ima problem s manjkom kvadrata u životnom prostoru, organizacija i uređenje radnog dijela prostora predstavlja izazov.

Rijetko tko ima mogućnosti odvojiti cijelu sobu za rad, zato se najčešće radni prostor rješava kao dio dnevnog boravka, blagovaonice ili čak kao dio predsoblja, ako je ono dovoljno prostrano. Organizaciju radnog kutka u spavaćoj sobi trebalo bi izbjegavati ako je ikako moguće jer bi spavaća soba trebala ostati oaza za odmor, u koju unošenje elektronske opreme treba svesti na najmanju moguću mjeru. Radni prostor bi trebao sadržavati stol, dovoljan za smještaj računala te što više prostora za spremanje, bilo u obliku otvorenih polica, bilo u obliku ladica i ormarića.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Razni proizvođači nude sisteme koji omogućuju kombiniranje različitih elemenata te daju mogućnost organiziranja radnog kutka prema veličini raspoloživog prostora i financijskim mogućnostima. Na taj način radni stol uvijek možete uklopiti kao dio biblioteke ili ormara u dnevnom boravku. Budući danas na tržištu postoji veliki izbor namještaja koji se slaže prema zahtjevu kupca, jednostavno možete odabrati kombinaciju koja će funkcionalno kvalitetno riješiti vaše potrebe i zahtjeve, a estetski će izgledati dobro i skladno.U takvim sistemima možete dobro ukomponirati i TV jedinicu.

Imate li neiskorišten kut, npr. u blagovaonici ili boravku, praktično rješenje su kutne radne jedinice, koje se sastoje od radnog stola te polica iznad i ispod koje nakon korištenja zatvorite vratima i tako dobijete uredan radni kutak.

U slučaju kroničnog nedostatak prostora , uvijek možete dati izraditi mali sklopivi stolić koji će biti dostatan za smještaj prijenosnog računala, a smjestit ćete ga na neki slobodni komad zida i prostora gdje postoji dovoljno prirodnog ili umjetnog svjetla.

Kao primjer uređenja kada niste limitirani prostorom, donosimo primjer kako urediti radnu sobu kao prostor za rad,ali i boravak i razonodu. Duž jednog zida izrađen je ormar po mjeri koji se sastoji od garderobnog zatvorenog dijela, na koji se nastavlja radna površina od drveta s ladicama. Iznad stola nalazi se otvorena biblioteka i viseći ormarić s ugrađenom radnom rasvjetom. U prostoru je također televizija te dvosjed za odmor i čitanje. Alternativa dvosjedu su udobne fotelje u kombinaciji s tabureom.

Dodatni savjeti:

  1. Radni prostor možete organizirati u bilo kojoj prostoriji stana, ali svakako izbjegnite spavaću sobu.
  2. Ovisno o potrebama i financijskim mogućnostima birajte između gotovog i namještaja izrađenog po mjeri.
  3. Pazite na rasvjetu – idealno je da radni prostor bude uz izvor dnevnog svjetla, ali i dobro postavljena umjetna rasvjeta je obavezna.
Komentari