Osnove svakog radnog prostora – na što obratiti pažnju?

Svaki uredski prostor morao bi zadovoljavati dvije pretpostavke: da se u interijeru svi zaposlenici i klijenti ugodno osjećaju, ali da prostor i dalje zadrži sve osnovne karakteristike uredskog, poslovnog prostora.

Osnovni stil i kolorit uvelike ovise o samoj komercijalnoj djelatnosti – za liječničke ordinacije često se koriste smirujuće neutralne bojei jednostavan namještaj ravnih linija, dok će se za IT tvrtke koje želi naglasiti inovativnost istaknuti upravo praćenje tehnoloških trendova kroz korištenje novih materijala i suvremenih kompleksnijih linija namještaja i dekora. Međutim, valja naglasiti da komercijalna djelatnost ne mora nužno biti i glavni diktat konačnog izgleda. Ponekad se upravo odskakanjem od uobičajenog postiže još bolji i efektniji, neočekivano interesantan efekt.

Projekt: MMI
Projekt: MMI

Razmještaj elemenata u prostoru

Veliku pažnju valja posvetiti razmještaju namještaja – u javnim prostorima nužno je osigurati dovoljno prostora za nesmetan prolaz i kretanje zaposlenika i klijenata. Zato se preporuča smještanje namještaja, osobito onog većih dimenzija, uz same zidove. Ako je riječ o trgovinama u kojima je smještena roba, tada je nesmetan pristup policama jedna od najvažnijih stavki.

Police – upadljive i neobične ili jednostavne i “nevidljive”?

U prostorima za prodaju preporučaju se što je moguće neupadljivije police koje neće odvraćati pažnju od robe, dok se izražajniji namještaj interesantnih linija, raskošnije zavjese ili ogledala mogu koristiti u drugom dijelu tog istog prostora. Ako je riječ o primjerice turističkoj ili marketinškoj agenciji, predlažemo odmak od uobičajenih minimalističkih linija upotrebom namještaja različitih stilova, povezanih jednom osnovnom bojom. Mogućnosti su doista beskonačne.

Projekt: MMI
Projekt: MMI

Podne obloge

Kako je riječ o interijerima kroz koje svakodnevno prolazi veći broj osoba, vjerojatno najvažniji element na koji valja posebno obratiti pažnju su kvalitetne podne obloge. Birajte one otporne na mehanička i kemijska oštećenja, koje se jednostavno održavaju (idealno samo s vodom i deterdžentom) i nisu skliske.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Rasvjeta

U javnim prostorima iznimno je važna dobra rasvjeta – uz omogućavanje nesmetanog rada, rasvjetom se postiže i željena atmosfera. U tom smislu, postavljanje adekvatne rasvjete može se pokazati pravim izazovom, naročito u većim višenamjenskim prostorima, npr. salama koje se koriste za sastanke i domjenke. U takvim slučajevima, ali i općenito u javnim prostorima, predlaže se korištenje jake centralne rasvjete nadopunjene sekundarnom, ambijentalnom – obje vrste idealno se reguliraju dimerima za postizanje željenog intenziteta.

Projekt: MMI
Projekt: MMI
Komentari