Koliko dugo sjedimo na radnom mjestu i zašto je to štetno?

Sjedilački način života je iznimno poguban za vaše zdravlje. Sjedenje na poslu je loše za vas, kao i sjedenje nakon posla. Mnogi znanstvenici smatraju da višesatno sjedenje ima jednako loše posljedice za vaše zdravlje kao pušenje i ovisnost o cigaretama.

Istraživanja pokazuju da sjedenje više od četiri sata dnevno značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput visokog krvnog tlaka, bolesti srca, dijabetesa i raka. Što više vremena provodite u sjedećem položaju, to je vjerojatnije da ćete imati neku kroničnu bolest, bez obzira na vaš indeks tjelesne mase i količinu tjelovježbe kojom se bavite.

Dugotrajno sjedenje dovodi do slabije cirkulacija koja rezultira natečenim gležnjevima, proširenim venama i opasnom dubokom venskom trombozom. Zdravstveni stručnjaci također upozoravaju na dramatično povećanje slučajeva osteoporoze u kancelarijama i nedostatak aktivnosti kao što su trčanje, koje stimuliraju kukove i donji dio tijela.

Neka istraživanja su pokazala da ljudi koji rade u uredima u prosjeku sjede gotovo deset sati dnevno! Dio tog vremena pada na rad za računalom, dio na sastanke i ručak. To naravno ima brojne negativne posljedice, a jedna od njih je narušeno mentalno zdravlje. Stanje će se još više pogoršati ako odmah iza posla otiđete doma i vegetirate ispred televizora ili sjednete za računalo. Jedna studija je pokazala da su takve navike kontraproduktivne za um, pogotovo kod žena. S takvom rutinom funkcioniranje mozga postaje previše usporeno, stoga ćete se više mučiti pri obavljanju svakodnevnih zadataka.

Thinkstockphotos.com
Thinkstockphotos.com

Pasivno sjedenje na radnom stolcu s fiksnim sjedištem dovodi do pojava boli u leđima kao rezultat neravnomjernih pritisaka na kralježničke diskove. Kralježnički stup “puca” u donjem dijelu leđa pri svakom nagibu tijela u stranu. Dolazi do bolova u leđima.

Stručnjaci se također slažu da posljedice dugotrajnog sjedenja možete spriječiti i odabirom kvalitetnog stolca. „Ideja konstrukcije stolca s gibljivim sjedećim dijelom čini mi se kao jedna od iznimno važnih stvari vezanih uz pitanje načina spriječavanja oštećenja disk pločica kralježnice. Usljed gibanja sjedećeg dijela mišići leđa moraju stalno raditi te tako ne dolazi do opterećenja kralježnice samo s jedne strane, posebno pločica, nego je opterećenje raspoređeno na cijeli prostor izmedu kralježaka, ponekad više s jedne a ponekad s druge strane. SpinaliS stolac preporučujem osobama koje imaju problema s kralježnicom, koji trpe bolove u križima i ostalim dijelovima kralježnice. SpinaliS stolac preporučujem svima koji puno sjede bilo kod kuće, bilo na radnom mjestu. Preporučujem ga kako bi spriječili nastajanje problema s kralježnicom. Čini mi se da je SpinaliS stolac jedna od važnijih preventivnih pomagala za smanjenje problema s kralježnicom.“, rekao je prof. dr. sc. Janko Popović.

Iako vam posao često diktira broj sati provedenih sjedeći, ne trebate zbog toga osjećati negativne posljedice. Rješenja za bolove ima, samo slijedite naše savjete iz teksta i spriječite rizike po zdravlje, ali i estetske probleme koje mogu uzrokovati sjedilački poslovi.
Sjedilački način života također povećava rizik od bolesti bubrega. Računica je jednostavna, oni koji manje sjede imaju niži rizik od kronične bolesti bubrega. Ovo pravilo pogotovo vrijedi za žene – kad se smanji vrijeme sjedenja s punog osmosatnog radnog dana na samo tri, njihov rizik za bolesti bubrega padne za 30 posto, a kod muškaraca je 15 posto. Krajnji rezultat višegodišnjeg dugotrajnog sjedenja može biti zatajenje bubrega.

Pretjerano sjedenje može dovesti i do razvoja metaboličkog sindroma. On se odnosi na skup simptoma povezanih s razvojem kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Označava ga postojanje sljedećih simptoma: intolerancija glukoze, pretilost, niska razina dobrog kolesterola i visoki krvni tlak. Metabolički poremećaji koji se pojavljuju istovremeno čine metabolički sindrom. Istraživači su otkrili da smanjenje sjedenja ispred TV-a i izlaganje računalu na manje od jednog sata dnevno izvan ureda može smanjiti šanse podlijeganja metaboličkom sindromu.

Još jedna grozna stvar koja se događa ako previše sjedite je degeneracija mišića. Dugotrajnim sjedenjem, mišići stražnjice se smekšavaju jer se navikavaju na nerad. Također kronični „sjedači“ ne koriste previše svoje kukove, stoga se njihov pokret uvelike ograničava. To itekako utječe na vaše kretanje! U sjedećem pogrbljenom položaju pate vaši trbušni mišići, ali i kralježnica, koja gubi prirodni luk i povećava se šansa od degeneracije.

Spinalis
Spinalis

SPINALIS STOLAC – Radi pokretljivog sjedišta koje slijedi nagib tijela, kralježnica je cijelo vrijeme u ispravnom položaju. Tako jačamo i poboljšavamo mišićni tonus leđa, što je temelj za zdrava leđa. SpinaliS stolac štiti naše zdravlje.

Provjerite ponudu na www.zdravo-sjedenje.hr.

Kako spriječiti negativne posljedice sjedenja?

  • Pokušajte odgovoriti na telefonske pozive stojeći ili šetajući po uredu.
  • Koristite stepenice što češće možete. Odbacivanje lifta će povećati protok krvi u mozak te podići razinu energije.
  • Svakih sat i pol do dva sata, uzmite pauzu na poslu. Izađite na zrak i iskoristite desetak minuta pauze za šetnju.
  • U uredu pronađite kutak u kojem možete izvoditi vježbe istezanja.

 

Sponzorirani članak

Komentari