Tri bezvremenska stila koja morate uzeti obzir ako želite kuhinju iz snova

Pored planiranja rasporeda elemenata kako bi se dobro iskoristio prostor, estetski izgled kuhinje mnogima je najteži dio kada osmišljavaju ovu najvažniju prostoriju u domu. S jednim od ova tri stila zasigurno nećete pogriješiti…

 

 

O ukusima ne vrijedi raspravljati, pa tako ni oko stila u kojem je osmišljena neka kuhinja. No, svakako postoji jedna stvar oko koje bismo se sigurno svi složili a to je da se pomno planiranje “individualizirane” kuhinje po mjeri, kako bi bila prilagođena vašim potrebama, investicija koja se itekako isplati. Od odabira boja i njihova kombiniranja, uzoraka, visine donjih i gornjih elemenata, veličine sudopera pa sve do vrsta materijala, ručki i drugih akcenata – bilo koji od ovih detalja koji doprinose ne samo funkcionalnosti nego i estetici, neće proći nezapaženo.

Pored planiranja rasporeda elemenata kako bi se dobro iskoristio prostor, njezin estetski izgled mnogima je najteži dio. Doista, nije se lako odlučiti za boju, stil ili vrstu materijala jer želimo imati kuhinju koja će trajati i koja će biti privlačna i za 10-ak godina. Tu nam i veliku nedoumicu stvara odabir uređaja jer želimo da se oni stilski savršeno uklapaju s ormarićima, radnom pločom, zidnim i podnim oblogama… Kako bi vam olakšali put do nove kuhinje vaših snova u kojima ćete miješati različite dekorativne elemente i dobiti bezvremenski spoj, nudimo vam tri kuhinje. I još jednu kao specijalni dodatak samo za slučaj da vam se nije svidjela predložena nijansa…

 

 

Foto: Domino

 

MODERNA RUSTIKA

Možda je prva asocijacija na modernu verziju rustikalne kuhinje prirodno drvo, smeđa boja ili neke druge neutralne nijanse poput sive ili prljavo bijele. No, ovdje je ipak napravljen mali iskorak od tradicionalne kolorističke sheme. Dakle, možete izbjeći ove nijanse i staviti trendi tamno plavu, dodati akcente u zlatnom, ali da svojim stilom kuhinja još uvijek podsjeća na one koje su nekoć bile u seoskim kućama. Takve kuhinje su umjesto gornjih ormarića imale police, a na podu, drveni seljački pod ili šarene keramičke pločice dinamična uzorka. Baš takve elemente ima ova moderna kuhinja, uz dodatak ručki od mesinga. Tamno plava ublažena je zlatnom i sivom bojom na zidu te radnom plohom u svijetlo sivim nijansama s uzorkom mramora.

 

Foto: Domino

 

 

SUVREMENI LUKSUZ

Povratak mramora na radne plohe, sudopere, podove i zidove te zlatnih nijansi u vidu ručki, rasvjete ili zidnih obloga unio je dašak luksuza i elegancije u kuhinje, a da se pritom nije zanemarila praktičnost. Ovi sjajni stilski naglasci sve više su prisutni u kuhinjama te pružaju izvrstan kontrast u odnosu na cjelokupni dekor. Naročito ako se odvažite poigravati bojama…

 

Foto: Domino

 

Naime, kako bi mramor došao što više do izražaja i stvorio se kontrast, dobro ga je kombinirati s tamnim bojama – tamnoplava, crna ili mint odnosno tamno zelena. Tako ćete izbjeći dojam sterilnosti u kuhinji. Ako se bojite da ćete pretjerati, odlučite se, sljedeći naš primjer, radnu ploču i zid obložiti istim materijalom – pravim ili umjetnim mramorom neupadljiva uzorka.

 

Foto: Domino

 

 

COOL VERZIJA SKANDI STILA

Iako skandinavski stil voli prirodu, prirodne materijale i jednostavnost, moderni pristup je ipak najvažniji kada je riječ o interijerima inspiriranim skandinavskim dizajnom. Primjerice, besprijekorna integracija ukrasnih i funkcionalnih elemenata. Tu se ogleda njihova modernost jer praktičnost nije odlika tradicionalnih kuhinja – ona se nametnula kao vrlo bitna u suvremenom standardu stanovanja. Zaštitna boja skandinavskog stila je bijela, uz dodatke bež i crne te ostalih boja u akcentima, no vi se možete odvažiti na iskorak.

 

Foto: Domino

 

Predstavljamo vam kuhinju u boji godine 2019., prema Pantoneu. Ako baš niste spremni na nijansu lososa, odnosno Living Coral (gore), uvijek možete razmisliti o sličnim, ali manje upadljivim nijansama te kombiniranju s bijelom, sivom i crnom bojom (dolje).  Za dojam glamura birajte svjetlucave detalje u kromu ili srebru ili visilice od mutnoga stakla u boji. Odabirom ovakve nijanse učinit ćete kuhinju atraktivnijom.

 

Foto: Domino

 

 

 

 

 

Komentari