Različiti oblici kuhinje

Osim u jednom nizu, kuhinje se mogu organizirati i u dva paralelna niza. S obzirom da su takve kuhinje prohodne, danas je sve popularnije njihovo smještanje i u hodnike, naročito u manjim stanovima samaca (ipak, prethodno valja provjeriti postoji li mogućnost osiguranja adekvatne ventilacije). Za kuhinje u dva paralelna niza idealan je što jednostavniji, stilski minimalistički izričaj, kao i otporne, čvrste podne obloge zbog veće frekvencije prolaženja.

Kuhinje u obliku slova L omogućuju da se u jednom nizu nađu aparati i sudoper te prostor za skladištenje hrane i posuđa, a njihov raspored pogodan je i za smještanje blagovaonica. U ovim kuhinjama čest je problem iskoristivosti ugla (idealno za skrivanje električnih kablova ili pohranu stvari koje se ne koriste svaki dan), kao i obično veća udaljenost hladnjaka, što povećava površinu radnog trokuta.

Kuhinja u obliku slova U preporuča se za kuhinje veće kvadrature, a ako je naročito velika, moguće je i dodatno smještanje otoka. U otok se može smjestiti čitav radni prostor, sa svim aparatima i sudoperom, a služi i kao radna ploha. Kod postavljanja otoka svakako vodite računa da oko njega mora biti ostavljen dovoljno velik prostor za kretanje (ne manje od cca 110 cm). Dodatna pogodnost otoka je i što se iznad njega mogu objesiti tave i lonce, što je istovremeno i lijep dekor koji daje toplinu.

JPG 91

Danas je u trendu skrivanje kuhinjskih aparata iza fronti namještaja, kao i smještanje kuhinja iza kliznih stijena od poda do stropa, pa kuhinje izgledaju kao da su skrivene u velikim ormarima. Skrivanje osnovnih kuhinjskih elemenata naročito se prakticira u suvremeno uređenim kuhinjama u kojima je prisutan i pomalo futuristički štih, poput kuhinja poznate arhitektice i dizajnerice Zahe Hadid.

  • Nikada, pa niti u najmanjim kuhinjama u jednom nizu, nemojte poredati štednjak, sudoper i hladnjak jedno do drugoga!
  • Radne plohe nemojte gušiti nepotrebnim predmetima koje nećete svakodnevno upotrebljavati.
  • U ormariće kutnog dijela kuhinja u obliku slova L dobro je postaviti unutarnje mehanizme za pohranu stvari koji se mogu okretati i lako izvlačiti.

 

Komentari