Četiri najtraženija materijala i uzorka za kuhinjske radne plohe. Izaberite svoga favorita

Najvažnija prostorija u domu zaslužuje samo najbolje. Pomno planiranje svakog detalja u ovoj prostoriji visoke funkcionalnosti je nepisano pravilo. Mučite li se s odabirom pločastih materijala za radnu površinu, donosimo vam u suradnji s Elgradom četiri materijala i uzorka koje klijenti studija Mirjana Mikulec interijera najviše traže

 

 

Puno je razloga zašto kuhinju arhitekti i dizajneri smatraju najvažnijom prostorijom u domu. Uostalom, vjerujemo da ćete se i vi složiti s ovom njihovom tvrdnjom. Pored boravka, riječ je o prostoriji u kojoj najviše volimo boraviti i zato je zovemo srcem svakoga doma. U njoj započinjemo svoj dan omiljenim napitkom i završavamo večernjim druženjem s obitelji. Spremanje hrane, kuhanje, skladištenje, izloženost vlazi i toplini kao i već spomenuta visoka frekventnost zahtijeva kvalitetne i funkcionalne elemente koji će trajati.

Stoga je bitno svaki element pomno odabrati i isplanirati. Mi vam uz pomoć tvrtke Elgrad nudimo naj materijale za kuhinjske radne plohe koji će vas, kao i klijente dizajnerskog studija Mirjane Mikulec osvojiti svojim brojnim vrlinama.

A kako oni izgledaju na konkretnim primjerima, možete se uvjeriti na projektima kuhinja Mirjana Mikulec interijera!

 

TOPLINA I BEZVREMENOST HALIFAXA

Drvo je uvijek aktualno i nikada neće biti istisnuto iz interijera, a naročito ne iz kuhinja. Mnogima je upravo prva asocijacija na kuhinju toplina i nostalgija, a takvu atmosferu najlakše donosi drvo, bilo da je riječ o prirodnom, punom drvetu ili materijalima s uzorkom drveta. Uzorci su toliko vjerni i efektni da su postali češći odabir, naročito halifax, kojemu trenutno od uzoraka na bazi iverice još konkuriraju beton i mramor.

Halifax je iverica oplemenjena laminatnim završnim slojem s vjernom strukturom drveta hrasta i dolazi u dvije varijante – hrast natur i hrast tobacco, a razlikuju se u boji. Dakle, hrast je ono što se traži od drvenih uzoraka u interijeru!

Svoju popularnost u posljednje vrijeme Halifax radna ploča duguje i svojoj prilagodljivosti jer se sjajno snalazi u kuhinjama različitih stilova (od modernog, industrijskog, klasičnog ili pak skandinavskog i rustikalnog). Nijanse hrasta usto se mogu kombinirati sa svim bojama i brojnim materijalima te su lake za održavanje.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Rajna Raguž

 

Mrlje i mrvice od hrane nisu primjetne, što je njegov veliki adut, budući da je kuhinja mjesto koje je, uz boravak, najfrekventnije u domu. Pored toga, Halifax ploče vrlo su jednostavne za ugradnju te je zbog svoje jake i duboke strukture koja joj daje i čvrstoću, pločasti materijal za dugotrajnu upotrebu.

Ako želite biti posve u trendu, umjesto keramike na zidove možete staviti također Halifax, kao što je to učinjeno u kuhinji na fotografiji ispod. Postavljanje zidnoga panela u istom dekoru kao i radna ploča učinit će kuhinju posebnom i unijeti moderni, ali i bezvremenski štih.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijer / Foto: Darko Mihalić

 

ELEGANCIJA LAMINAMA

Laminam je savršen odgovor na kuhinju koja voli odisati elegancijom te spojiti moderno i klasiku. Kako je moderna klasika, baš kao i elegancija, sve poželjnija u interijerima, laminam je “it” materijal za kuhinjske radne plohe. Riječ je o materijalu nove generacije, tehnološki naprednim keramičkim pločama sastavljenim od minerala na bazi porculana, iznimno otpornim na habanje i oštećenja.

Laminam karakterizira i mala debljina (5 i 12 mm) te činjenica da dolazi u pločama velikog formata 3240×1620 mm čije dimenzije prilagođavate svojoj kuhinji. Kao i Halifax, moguće je laminam staviti i kao zidnu oblogu umjesto keramičkih pločica, što je vrlo atraktivno i daje novu definiciju kuhinji, budući da ploča dolazi u komadu, te je neprekinuta površina.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Brojne su vrline laminama koji dolazi u nekoliko varijanti – na prvu osvaja svojim elegantnim, pročišćenim i profinjenim dizajnom, a nakon toga i svojstvima, od kojih svakako već navedenom još treba nadodati da je riječ o lako održivom materijalu koji ne upija i iznimno je visoke tvrdoće i  otporan je na mrlje, vlagu, plijesan i gljivice. Također, podnosi temperature do čak 1100 °C. Sve to čini ga jedinstvenim materijalom, poželjnim za kuhinjske radne površine.

I još jedan super adut: laminam je moguće upotrebljavati i u eksterijerima!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić Foto: Darko Mihalić

 

KOMPAKTNI I PRAKIČNI GETACORE

Moderne kuhinje koje žele isto tako moderne, ali i otporne materijale nove generacije vole getacore. Riječ je o kompozitnom, tzv. solid surface materijalu koji je identičan po cijelom presjeku te ima mogućnost spajanja, bez vidljivih spojeva. Tako se može primjerice spojiti radna ploča s tanjim getacoreom kao zidnom oblogom te sudoperom (kao što je slučaj na kuhinji ispod). Tako se stvara dojam da je kuhinja kompaktna, napravljena od jednog komada što dalje rezultira atmosferom cjelovitosti i pročišćenosti.

Kao i laminam, i getacore ima zavidnu razinu praktičnosti, što je u kuhinjama od velike važnosti. Lako se održava, otporan je na mrlje i oštećenja te je vrlo dugotrajan. Isto tako, njegova tehnološki napredna svojstva omogućuju da se oštećenja mogu popraviti termičkom obradom.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC iNTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

Njegova specifičnost je da se upotrebljava više na horizontalnoj površini, a ako ga želite kombinirati ga s vertikalnim pločastim materijalima, a ne keramikom, možete to, osim s tankim getacoreom, učiniti i s iveralom u željenom dekoru ili pak s pet matom, također u željenom dekoru. To će kuhinji dati kvalitetu i funkcionalnost koju donose ti materijali, ali i moderan štih.

Ako vas privlači ideja getacorea no čini vam se odviše minimalističkim ili suzdržanim, postoji širok raspon dezena – od jednobojnih, preko kamenih i mramornih pa sve do onih s efektima šljokica. Naravno, uvijek ga možete utopliti drvenim dekorom na frontama ormarića ili kuhinjskog otoka ili pak ivericom u nekoj toploj i dinamičnoj boji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

SUPER OTPORNI FENIX

Do prije nekoliko godina bilo je nezamislivo da postoje pločasti materijali u interijerima na kojima je moguće popraviti ogrebotine i ostala oštećenja. No, zahvaljujući naprednim tehnologijama obrade, koje su pomogle stvaranju novog materijala fenixa i to je sada moguće. Sve mikroogrebotine na fenixu naime moguće je popraviti tzv. termozacjeljivanjem. Primjerice, običnim glačalom!

Međutim, u takvoj situaciji “glačanja” ćete se, ako se odlučite za fenix, doista rijetko naći jer je ovo materijal koji je izrazito otporan na ogrebotine, udarce te sredstva za čišćenje koja ponekad znaju biti agresivna zbog svojih sastojaka. Na fenixu jednostavno ništa ne ostavlja traga – niti mrlje od kave, vina, voća, povrća…

Riječ je laminatu od dekorativnog papira koji je povezan s akrilnom smolom i čija je površina tretirana elektronskim snopovima. Zbog toga ne upija tekućinu, baš kao ni bakterije. Higijenski i lak za održavanje, fenix je idealan za kuhinjske radne površine.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC iNTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

S druge strane, iznenadit će vas i razoružati fenixova mekoća kada ga dodirnete što ga čini još privlačnijim i toplijim.

Bonus plus? Ono što svi priželjkuju – fenix neće “očitati” otiske vaših prstiju te će vam ga zato biti lako održavati! Dolazi u nekoliko boja i uzoraka: bijeloj, crnoj, plavoj, zelenoj, crvenoj, pastelnim tonovima i više nijansi sive te metalik dekorima.

 

PROMO

Komentari