Stolići u dnevnom boravku

Stolići se tradicionalno smještaju ispred sofe, a naročito praktičnima će se pokazati stolići koji mogu poslužiti i kao spremište za predmete svakodnevne upotrebe. Stolići koji se mogu razvući u širinu ili iz kojih se mogu izvući povišeni dijelovi koji mogu poslužiti kao blagovaonski dio, pokazat će se također iznimno praktičnim rješenjima, kao i stolići na kotačiće. Danas je u ponudi iznimno velik asortiman stolića – od različitih materijala (drvo, pleksiglas, plastika, metal, staklo) do boja i oblika (pravokutni, okrugli, oštrih ili zaobljenih linija). U trendu su i stolići-škrinje, kao i metalni perforirani stolići.

Pri odabiru stolića, krenite sami od sebe, odnosno, od vaših potreba. Ako je veći broj ukućana ili ako uživate u čestim druženjima s većim brojem prijatelja, stolić nikako ne bi smio biti premalen. S druge strane, stolić ne smije biti niti prevelik – jedan od dobrih orijentira može biti dužina sofe ispred koje se smješta (nikako ne savjetujem da je stolić duži od sofe).
U nedostatku mjesta za odlaganje, dobro je razmotriti mogućnost postavljanja više manjih, laganijih drvenih/plastičnih/staklenih stolića koji se mogu staviti sa svake strane sofe. Dobro će doći i komplet od tri manja stolića različitih dimenzija, koji, kad su postavljeni jedan ispred drugog, čine jedan stolić.

Opći savjeti

  • Održavanje stolića u dnevnim boravcima nije nimalo manje važno od održavanja sofe i drugog tekstilnog namještaja. Svakako se prije odabira raspitajte o površini (materijalu) stolića – primjerice kako podnosi mokre čaše, koliko ga je često potrebno premazivati zaštitnim sredstvima, i sl.
  • Za prostore manje kvadrature ne savjetuju se okrugli, već radije četvrtasti ili ovalni stolići. Za takve prostore se ne savjetuju niti stolići s izbočenim nožicama.

 

Komentari