PRIJE I POSLIJE: renovacija dnevnog boravka, blagovaonice i spavaće sobe u muškom dvoetažnom stanu

Dvoetažni stan u Los Angelesu nije bio u lošem niti dotrajalom stanju, no kako u njemu osim kuhinje nije ništa mijenjano od useljenja početkom 90-ih, bio je potreban makeover

 

 

Dizajner interijera Orlando Soria potpisuje uređenje stana starog oko 30 godina. U njemu vlasnik gotovo ništa, osim kuhinje prije dvije godine, nije mijenjao od useljenja, tako da je osvježenje itekako bilo poželjno. Za početak, odlučio se za djelomičnu adaptaciju koja je uključivala dnevni boravak s blagovanjem te dvije sobe – spavaće i gostinjske.

Inače atraktivan prostor koji se proteže na dvije etaže koje povezuje prekrasno spiralno stepenište nije izgledao nimalo lijep. Kako je vlasnik jako zaposlen i puno putuje, stan je bio zanemaren i djelovao je hladno zbog nedostatka stila i nekog jasnog koncepta uređenja. No, nakon angažmana Orlanda Sorije sve se promijenilo. Dizajner je zamislio jednostavan i profinjen prostor bez puno namještaja, kako bi arhitektura prostora – stepenište, visina stropa u dnevnoj zoni te prekrasni veliki vanjski otvori koji nude prekrasan pogled došli do izražaja.

Prostor, nadahnut prije svega skandinavskim stilom, sada je postao funkcionalni dom pun osobnosti, stila i života. Pogledajte ovu transformaciju prije i poslije i inspirirajte se…

 


DNEVNI BORAVAK

 

Prije:

Prostor je patio od velikih grešaka, a ponajviše dnevna zona. Nezanimljiv i veliki sivi industrijski tepih, parket prevelikog sjaja, taburei umjesto stolića, pogled na gornju etažu u kojoj se nalaze dvije sobe bio je skriven crnom zavjesom. Veliki broj umjetnina i detalja koje je vlasnik imao, bili su u ostavi, čekajući godinama pravo mjesto…

Foto: Tessa Neustadt

Veliki nedostatak dnevnog boravka bio je što nije bio organiziran kao cjelina te što u njemu nije postojala centralna točka. Pogled je bio posve neiskorišten, kao i zid u koji je ugrađen kamin. Ovako, bio je posve neprimjetan.

Foto: Tessa Neustadt

 

poslije:

Iako je riječ o muškom interijeru, koji nema potrebe za puno boja i detalja te kojem savršeno odgovara siroviji, bazičniji dizajn, dizajner je ipak želio unijeti u interijer dašak profinjenosti i suvremenosti. To je postignuto isticanjem arhitektonskih detalja, poput spiralnog stubišta i nepravilnosti prostora te dodavanjem detalja, od kojih su neke imale jače boje te metalni sjaj, prije svega zlatni.

Foto: Tessa Neustadt
 

Pored skandinavskog, dizajneru su inspiracija bili minimalizam te retro stilovi iz 50 i 60-ih godina prošlog stoljeća. Adaptacija je počela novim slojem boje na zidovima te novim podnim oblogama, kvalitetnim laminatom koji je svjetlom nijansom posvijetlio dodatno prostor. Stepenište je izgubilo demode tapecirana gazišta, a dobilo novu boju, crnu, koja ga je još više istaknula.

 

Foto: Tessa Neustadt

 

Dnevni boravak je dobio znatno više elemenata manji tepih zanimljivijeg uzorka, dva naslonjača, novu sofu, zatim klub stolić i pomoćni stolić te komodu, ali oni su vješto pozicionirani tako da nisu zagušili prostor.

 

Foto: Tessa Neustadt

 


Smještanjem sjedećih elemenata u središte dnevnog boravka, pogled koji nudi prostor se bolje iskoristio te je povezaniji s eksterijerom – balkonom te okolišem u kojem ima dosta zelenila.

Foto: Tessa Neustadt

 


BLAGOVAONICA

 

Prije:

Blagovaonica je nastala na mjestu gdje su do tada bili naslonjač i ležaljka uz prozor. Kako dnevni boravak nudi prekrasan pogled i ima veliki otvor kao i izlaz na terasu, nije bilo potrebe za ovim kutkom te je on pretvoren u blagovaonicu, koja je prije bila dio kuhinje.

 

Foto: Tessa Neustadt

Ovaj kutak dnevne zone doživio je doista veliku transformaciju – u njega je ugradnjom bijelih polica, velikog stola i stolica ušlo više svjetla i topline.

Foto: Tessa Neustadt

Tako je ispunjena želja vlasnika da ima prostor za ugošćavanje i priređivanje večera. Stoga je dizajner uključio veliki drveni stol koji razvlačenjem može primiti i do osam osoba. Drvo i bež tepih unijeli su toplinu u ovaj prostor okupan prirodnom svjetlošću koja dolazi kroz velike otvore.

Foto: Tessa Neustadt

 


SPAVAĆA SOBA:

Prije: 

Spavaća soba vlasnika jedino dobro što je imala bio je kvalitetan ležaj, dok je odabir zavjesa i uzglavlja, rađen od istog tekstila, stvarao dojam da riječ o starom hotelu u kojem ništa nije mijenjano desetljećima. Prostor nije imao osobnosti ni topline.

Dizajner je odlučio kompletno promijeniti prostor – obnoviti podne i zidne obloge, staviti novi namještaj i dekor te napokon unijeti malo detalja.

Foto: Tessa Neustadt

 

Poslije: 

Plava boja na zidovima i bijela na stropu istaknule su vanjske otvore i privukle prirodno svjetlo u spavaonicu. Dizajner je time htio postići i smirujuću atmosferu. Bijele zavjese i bijeli okviri na slikama još su više istaknuli boju zidova.

 

Foto: Tessa Neustadt

Kako i treba biti, kralj spavaće sobe postao je ležaj s impresivnim tapeciranim uzglavljem, a jak naglasak stavljen je i na zid preko puta kreveta. Drvena komoda s prekrasno dizajniranim frontama ladica te stolne lampe unijele su stil i toplinu u prostoriju uz veliku pomoć laminata.

Foto: Tessa Neustadt

 


 

GOSTINJSKA SOBA

Prije:

Sadržaj gostinjske sobe svodio se na osnovni komad namještaja – krevet te mali pomoćni detalj, noćni ormarić sa stolnom svjetiljkom. Prostorija bez stila i boja vapila je za preuređenjem, a dizajner se odlučio doista joj udahnuti novi život.

 

Foto: Tessa Neustadt

 

Poslije:

Pored novog sloja boje na zidovima i novih podnih obloga, gostinjska soba dobila je novi ležaj, tepih, police, komodu i detalje. Ali i još jedan dodatak koji prije svega koristi vlasnik – radni kutak.

Foto: Tessa Neustadt

Foto: Tessa Neustadt

Foto: Tessa Neustadt
Komentari