KAD MAMA ARHITEKTICA SAVJETUJE: Projektiranje dječje sobe. Od kuda početi…

O uređenju najviše možemo naučiti od onih koji imaju stručno znanje spojeno s osobnim iskustvom. A sve to ima autorica ovog teksta, Ivana Niskota. Arhitektica zaposlena u studiju Mirjana Mikulec, mama i blogerica. Ona će nas kroz serijal tekstova provesti kroz uređenje dječjih soba

 

 

Kao mama jednog četverogodišnjaka, blogerica i dizajnerica interijera rekla bih da je od svih prostorija u domu najslađe uređivati dječje sobe. To će vam potvrditi i  Instagram na kojem ćete na jednom mjestu pronaći najviše inspirativnih profila mama blogerica koje su odradile odličan posao s uređenjem dječjih sobica. S obzirom na to da mame za svoje klince znaju najbolje, znaju i kako ih usrećiti s uređenjem njihovog kuta u domu.

Kad počinjem projektirati interijer uvijek krećem od popisa potreba i želja budućeg korisnika. Popis izgradim kroz mini intervju s klijentom a natuknice zapišem i pretvorim u fotke inspiracije. Tako nastaju kolaži i moodmape koji uz tlocrte i poglede postaju projekt po kojem će se interijer izvesti. Možda vam ovo na prvu zvuči jako komplicirano i pitate se kakve to veze ima s uređenjem dječje sobe ali pratite tekst dalje i  sve ću vam objasniti.

 

Moodboard / Inspiracija by Ivana Niskota

 

Kad uređujete sobu za vaše klince tretirajte ih kao investitore koji su vam ukazali povjerenje. Ako su dovoljno veliki da možete s njima razgovarati pitajte ih što im se sviđa. Suzite im izbor na dvije do tri varijante boja, tapeta, tepiha ili lampica. Neka djeca imaju jako izražen stav oko toga što im se sviđa a što ne, dok neka druga ipak žele da vi preuzmete inicijativu. Ali u svakom slučaju, bit će zadovoljni jer su bili uključeni u proces uređenja.

Nakon što odaberete fotke inspiracije, odaberite neke komade namještaja (obavezno krevet i komodu ili ormar) koji vam odgovaraju stilom i budgetom. Odaberite detalje koji bi vam se uklapali u koncept, tepih, lampice, sliku, neku zidnu dekoraciju.  Sva ta skupljena razmišljanja posložite u moodmapu. Ako se ne služite nekim kompjuterskim programu u kojem možete slagati slike u kolaž, isprintajte slike i izrežite ih i složite u papirnati kolaž. Moodmapa ili kolaž će vam služiti kao fiksna smjernica da u projektu ne odlutate. Ako vam se neki komad ne uklopi u cjelinu, izbacite ga i ubacite neki drugi i tako se igrajte dok ne dobijete kombinaciju koja najviše odgovara zadanom konceptu.

 

Foto: Privatni arhiv

U toj igri nemojte zaboraviti metar! On vam je u uređenju interijera najbolji prijatelj jer ne želite vraćati kupljeni namještaj zato što za njega nemate dovoljno mjesta. Svaki komad namještaja u njegovoj pravoj dimenziji skicirajte u pravokutnik sobe i provjerite ima li uz njega dovoljno mjesta za slobodnu igru, otvaranje vrata, prozora, ormara , smeta li radijator ili postoji li neka druga prepreka u prostoru.

Nakon što utvrdite da ste zadovoljili sve prostorne kriterije i nakon što ste se odlučili za izgled sobe na temelju složene moodmape, spremni ste za akciju i početak radova….

O tom velikom koraku nastavit ćemo u idućem postu.

 

Ivana Niskota,

dekorum.hr

Komentari