Otkrili smo genijalne božićne dekoracije i razgovarali s njihovom autoricom, Vinkovčankom Anom Hrgovčić

Ana Hrgovčić, studentica iz Vinkovaca pokrenula je brend BILJKE.PLANTS koji ozelenjava poslovne prostore i domove na vrlo originalan način. Bio je to i više nego dovoljan razlog da razgovaramo s njom!

 

 

 

BILJKE.PLANTS je brend specijaliziran za izradu terarija, odnosno samoodrživih eko sustava  u staklenkama, a prvi su na tržištu lansirali DIY terariji set koji možete sami napraviti biljni terariji. O brendu, ali i originalnim božićnim dekoracijama smo razgovarali s njegovom osnivačicom, a u nastavku saznajte što nam je otkrila.

Možete li ukratko predstaviti predstaviti sebe i svoj brend?

Ja sam Ana Hrgovčić, dvadesettrogodišnja studentica iz Vinkovaca. Od djetinjstva gajim ljubav prema prirodi i biljkama, a početkom ove trenutne situacije vratila samo se svojim korijenima. Moj dom – mali biljni atelje – krcat je biljkama, teglicama, zemljom, grabljicama i razno raznim grančicama. BILJKE.PLANTS  hrvatski su mikro brend koji je nastao početkom ove godine, iz želje da svoju ljubav prema botanici približim i drugima. Opće je poznato kako biljke pozitivno utječu na čovjekovu psihu, a naš je cilj ozeleniti i razveseliti svaki kutak Hrvatske- uključujući poslovne prostore, domove i zapuštene vrtove.

Foto: BILJKE.PLANTS

Specijalizirani ste za izradu terarija, koje su njihove prednosti naspram biljaka u teglama?

Biljke u teglama super su stvar, ako imate vremena za istražiti sve njihove potrebe – koliko se često zalijevaju, odgovara li im više sjeverni ili južni prozor, koliko se često presađuju i čime se gnoje. Moramo biti iskreni, biljke su po malo zahtjevne – a one egzotične, koje su nam i oku najugodnije, su baš najzahtjevnije. Zbog toga su biljni terariji superiorni nad sobnim biljkama – pružaju sigurno utočište za sve tropske, suptropske šumske biljke bez potrebe za čovjekovom intervencijom.

FOTO: BILJKE.PLANTS

Kako se njeguju biljni terariji?

Biljni terariji čuvaju se na svijetlom mjestu (2-4 metra udaljen od prozora), a zalijevaju se samo kada se i podrezuju. Što znači – rijetko. Biljni terarij otvara se svakih par mjeseci kako bi se ošišale podivljale biljke, tada se zrači oko 48 sati, zalijeva s malo destilirane vode te ponovno zatvara na dugo dugo vremena. A osim što su extra jednostavni za održavanje, terariji super izgledaju u svakom interijeru i sigurno smo da će biti glavna tema razgovora o vašem uređenju doma.

 

FOTO: BILJKE.PLANTS

Na vašem web shopu postoje i božićne dekoracije, kako ste došli na tu ideju?

Na web shopu mogu se pronaći unikatne botaničke kuglice za bor, kao i božićna jelka u kokedami. Ideja je došla spontano, sigurno još tijekom ljeta – no morala sam čekati prve kiše za objavu proizvoda. Dok radim potpuno sam opuštena i hrpa ideja mi prolazi kroz glavu. Neke od njih uspijeodmah provesti, no s količinom posla koju imam dosta projekata čeka na svoj red. No, jedva čekam Uskrs, ali i Valentinovo kako bi vam predstavila posebne nove botaničke proizvode!

FOTO: BILJKE.PLANTS

Što s takvim biljkama nakon božićnih blagdana?

Ono što je super kod BILJKE.PLANTS botaničkih proizvoda je njihova 100%tna održivost. Božićne kokedame se nakon blagdana odmotavaju iz mahovine te presađuju u kaliće. Mogu se njegovati kao biljka za terasu, ili se na proljeće presaditi u vrt. Možda se netko odluči i na guerilla pošumljavanje ogoljelih parkova, ulica ili šuma.

Kuglice s puzavica, a nakon blagdana također presadite te uživajte u krajoliku s mahovinom, kamenčićima i drvećem. Kaktusi i sukulenti duže će vrijeme provesti u svom staklenom domu. Nakon blagdana mogu se objesiti na retrovizor ili smjestiti na policu za knjige. Na vama je u potpunosti da odlučite gdje želite smjestiti svog zelenog ljubimca #zeleniljubimci

 

FOTO: BILJKE.PLANTS

I za kraj, imate li neku savjet za one koji vole biljke, ali im nikako ne uspijevaju?

Ne očajavajte! Možda još niste pronašli biljku kojoj odgovaraju uvjeti vašeg doma. Uz malo istraživanja sigurna sam da ćete pronaći svog savršenog zelenog ljubimca.. A dok se to ne dogodi nabavite si biljni terarij ili kokedamu by BILJKE.PLANTS i uživajte u dugoročnim 100% zelenim, svježim i zdravim biljkama!

FOTO: BILJKE.PLANTS

 

Komentari