MODERNI INTERIJERI VOLE BARŠUN: saznajte sve njegove adute i inspirirajte se dobrim idejama

Iako je uvijek imao vjerne poklonike i nosi epitet klasika, baršun je trenutno najpopularniji materijal u interijeru naročito kada je u pitanju sjedeći tapecirani namještaj. Donosimo sve njegove prednosti kao i ideje kako ga možete unijeti u svoj dom

 

 


Prva asocijacija na baršun u interijerima su sjedeći elementi u dnevnom boravku – sofe, kutne garniture i fotelje. Ovaj vrlo popularni materijal, a ustvari klasik koji nikada nije ni izašao iz mode jer je uvijek imao nemali broj poklonika, ima daleko širu primjenu i nalazi se na klupama, stolicama, ali i zidovima, frontama ormara i komoda te vratima.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Najtraženije opcije s baršunom su, pored sjedećih elemenata, i kreveti, a to potvrđuju i klijenti studija Mirjane Mikulec. Ne kriju svoje oduševljenje ovim materijalom, a veliki dio takvih komada studio za svoje klijente nabavlja u tvrtki Modul iz Darde pored Osijeka, koja godinama proizvodi tapecirani namještaj i koja je nedavno otvorila i svoj showroom u središtu Zagreba.

U nastavku saznajte sve dobre strane baršuna i njegovih inačica te se inspirirajte našim idejama!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

ORIGINALNA TKANINA

Baršun je doista poseban i vrlo uzbudljiv materijal jer ima više od jednog lica. Dizajneri ističu da je to vizualno vrlo dinamična tkanina jer se stalno na njegovoj površini odvija igra svjetla i sjene, pa se, ovisno o dobu dana, kao i kutu iz kojega ga gledamo, uvijek čini drugačijim. Ovakvo svojstvo čini interijer u kojem se nalaze komadi namještaja presvučeni baršunom uvijek zanimljivim i atraktivnim.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

DOJAM LUKSUZA I ELEGANCIJE

Pored satena, baršun je tkanina kojoj je drugo ime luksuz. Raskoš, luksuz i eleganciju duguje između ostaloga i činjenici da je to nekoć bio materijal koji se vezao uz aristokraciju i imućne ljude, te je većini bio nedostižan. Njime su se, kao i danas, ukrašavali domovi, ali i izrađivala odjeća.

Kada želite postići dojam luksuza, raskoši i elegancije, najjednostavnije ćete to postići nekim tapeciranim komadom namještaja presvučenim baršunom. Boju birate prema svome ukusu i usklađujući je s ostatkom prostora, no najbolje će do izražaja doći baršunasti komadi kada su jaki koloristički akcenti.

Primjerice, tamno zelena, tirkizna ili žuta sofa, fotelja, tabure ili kutna garnitura bit će vrlo upečatljivi te mogu podići cijeli interijer. A ako odaberete dobrog proizvođača, služit će vas godinama jer je baršun kvalitetan materijal.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

 


MEKOĆA, UGODA I TOPLINA

Osim što djeluje raskošno i bogato, duge niti baršuna izrađene od svile ili pamuka, umjetnih vlakana ili njihove kombinacije djeluju meko i podatno već na pogled, a cijelo iskustvo nadopunjuje kada se ga dodirnete ili se smjestite u neki sjedeći komad namještaja presvučen baršunom.

To ga čini savršenim u neutralnim nijansama uređenim interijerima. Nedostatak boja naime čini takav prostor hladnim i sterilnim, a baršun, čak i kada je u neutralnoj nijansi bijele, sive ili crne će unijeti toplinu i ugodu u prostor. Tek i jednim manjim elementom (klupom ili tabureom) možete postići takvu atmosferu.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

BEZVREMENSKI STIL

Namještajem presvučenim baršunom interijer nikada ne gubi na aktualnosti, a to je ono što svi želimo pri uređivanju svoga životnog prostora. Ova tkanina ima, kao rijetko koja, bezvremensku dimenziju pa komadi koji su njom presvučeni uvijek izgledaju dobro i zanimljivo.

Ako želite da dojam bezvremenskog stila bude jači, onda svakako birajte komade namještaja u neutralnim bojama, one odolijevaju trendovima i uvijek su ‘in’.

Pored toga, baršun se vrlo lako uklapa u svaki stil uređenja, pa ga možete unijeti u svoj dom inspiriran klasikom, minimalizmom, skandinavskim, industrijskim ili rustikalnim dizajnom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

PROMO

Komentari