IDEJE ZA HIT DETALJ U PROSTORU: drvenim letvicama učinite dom funkcionalnijim i ljepšim

Jednostavnost, prirodnost i ljepota, ali i praktičnost razlozi su zbog kojeg teško da možemo odoljeti drvenim letvicama koje su idealan element za pregrađivanje prostora, ali i ukrašavanje zidova. Nudimo vam fantastične ideje!

 

 

Drvo je klasik kada su materijali u pitanju i bez njih su interijeri gotovo nezamislivi, naročito ako je riječ o stambenom prostoru. Ono je idealno za sve vrste interijera i savršeno se snalazi i u minimalističkim i modernim prostorima, razlika je jedino u dizajnu koji se prilagođava stilu. Novi trendi element od ovoga materijala su drvene letvice, koje mnogi zovu lamelama ili pak lajsnama.

 

Foto: Entrance Makleri

Dizajneri ih vole

Dizajneri su ih bezrezervno prigrlili, i to prije svega zbog njihove multifunkcionalnosti i svestranosti. Imaju praktičnu i estetsku ulogu u prostoru i mogu pomoći u stvaranju dojma topline. Nema pravila u njihovoj debljini kao ni dijelu prostora u koji ćete ih postaviti – mogu biti različite dužine, debljine, duljine te se nalaziti kao samostalan element u prostoru (pregrada) ili pak pričvršćeni na zid ili fronte namještaja u bilo kojoj prostoriji doma, kao i eksterijeru.

Foto: Centstational Style

Prirodne ili u dekoru – uvijek su privlačne

Osim od prirodnog drveta, lajsne mogu biti od dekora drveta, koje izgledaju vrlo prirodno. Također, mnogi žele lamele, ali ne u prirodnoj boji drveta, pa često u modernim interijerima dolaze u nekoj drugoj boji, a razmak između njih određujete sami, po vlastitoj želji.

Ako je riječ o pregradi, što je veći razmak, protočnost prirodne svjetlosti će biti veća. S obzirom na vrstu drva i način obrade, lamele mogu biti u prostorima izloženima vlazi i toplini poput kupaonice, kuhinje ili pak balkona.

Foto: Elle Decoration Russia

Definiraju prostor

Pored spomenute topline, letvice će u prostor unijeti ugodu te dinamiku te ga definirati. Također, omogućuju vizualnu promjenu dimenzija sobe: ovisno o smjeru u kojem su postavljenje, prostor se može produžiti ili proširiti.

Ako ih postavite dijagonalno, stvorit ćete još veću dinamiku i dati prostoru volumen, te će lamele vrlo lako postati noseći dekorativni element. Isto će djelovati u prostoru ako ih pobojate u neku boju. Dobro je znati da lamele s prazninama stvaraju dojam prostornosti.

 

Foto: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Savršena prozračna pregrada

Najčešću ulogu u modernim interijerima drvene letvice imaju kao pregrada u interijeru – dijele vizualno zone unutar otvorenog prostora, ili odvajaju dodatni sadržaj u nekoj prostoriji – primjerice, garderobu, radni ili kutak za hobi. U kupaonicama drvene letve mogu dijeliti dio za rublje – perilicu i sušilicu.

Nerijetko odvajaju ulazni prostor od dnevne zone ili sobu koju koristi dvoje ili više djece kako bi svako od njih imalo privatnost. Isto tako, savršeno su rješenje za organiziranje odvojenog spavaćeg dijela unutar dnevne sobe.

Lamelama nećete, poput gipsanih zidova, zatvoriti prostor, a ipak ćete ga odijeliti.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Rajna Raguž

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Rajna Raguž

Dekoracija koja će biti primijećena

Lamele mogu biti samo dekoracija na zidu i stoga su idealan detalj kada interijeru nešto nedostaje kako bi bio zanimljiv. Osim po zidu, drvene lamele kao dekoraciju možete koristiti i na stropovima, ili kombinirati tako da se sa zida samo nastavljaju na strop.

Tako ujedno možete vizualno odijeliti neku cjelinu u prostoriji – primjerice, zid iza kreveta i strop iznad njega. Naročito je efektno ako se unutar lajsni ugradi rasvjeta.

Foto: Nonagon Style

Komentari