Ponekad tegla nije dovoljna. Ovo su cool načini za pokazati vaše nove biljke

Nabavili ste novu biljku za svoj dom i htjeli biste je istaknuti. Ili želite osvježiti postojeće zelenilo, jer su vam tegle u kojima se nalaze već pomalo dosadile? Inspirirajte se trendi prijedlozima Tomislava i Leona iz Dnevne doze biljaka!

 

 

Ako ste se i vi pridružili trendu urbanih džungla kojeg mi na Dnevnoj dozi biljaka toliko volimo, onda se i u vašim dnevnim sobama pojavila poneka nova biljka. Naravno, prvi korak je naučiti što više o njoj kako biste joj mogli pružiti njegu koju treba, ali to ne znači da ne smijete pronaći najbolji način da je smjestite u vaš interijer.

Ponekad obična ukrasna tegla nije dovoljna. Ovo su naši apsolutni favoriti kad je uređenje interijera biljkama u pitanju.

 

 

  1. Pletene košare

Pretražite obiteljske tavane i podrume, možda ćete i vi pronaći platnene košare iz 80-ih i 90-ih. Danas ih možemo pronaći u raznim kombinacijama boja i uzoraka, ali i u puno različitih veličina za sve zelene ljubimce.

 

 

  1. Glinene tegle

Vječni klasik, terra cotta ili glina, s razlogom je jedan od najdražih materijala. Osim što je potpuno prirodna, glinu možemo oblikovati na razne načine kao u slučaju ove custom made tegle iz studija Dish Factory Zagreb.

 

 

Glinene tegle bez glazure upijaju višak vode iz supstrata zbog čega će s vremenom mijenjati izgled i postati pravi unikat.

 

 

  1. Makrame vješalice

Makrame vješalice su stvorene za viseće biljke. Zlatni ili srebrni puzavci, paprati, marante i druge biljke izgledat će prekrasno kada se njihove duge stapke počnu spuštati iz tegle.
Ne zaboravite redovito provjeravati biljku u vješalici – topli zrak putuje prema stropu pa se supstrat može brže isušiti.

 

 

  1. Kokedama

Koke-što?! Kokedama je loptica zemlje, prekrivena mahovinom, u kojoj raste biljka. Uz bonsai tehniku, ovo je još jedna od tradicionalnih japanskih tehnika uzgoja biljaka. Kokedama se “zalijeva” uranjanjem u vodu, a u nju možete posaditi mnoge biljke.

 

 

5.  Biljka u staklenci

Biljka s fotografije živi u zatvorenoj staklenci od kolovoza 2018. godine od kada je nismo otvarali. Proizvodi kisik, zalijeva se kondenzacijom i uživa u svojoj ekosferi. Upute za izradu možete pronaći među highlightsima na Instagram profilu Dnevne doze biljaka.

 

 

Tekst i foto:

Leon Božić i Tomislav Štrkalj, Dnevna doza biljaka

 

Komentari