UČINITE JE SIGURNIM MJESTOM: ključni savjeti za kuhinju prilagođenu djeci

Kuhinja je omiljeno mjesto za okupljanje obitelji, a naziva se i srcem svakog doma. U želji da što više vremena provode uz svoje roditelje, djeca često kuhinju pretvaraju u prostor za igru. Prije nego li se ugodi njihovim željama, potrebno je prostor učiniti sigurnim. Imamo savjete kako pretvoriti kuhinju u mjesto gdje će mali kuhari uživati!

 


Djeca vole boraviti u prostoru kuhinje iz nekoliko razloga – prije svega jer su tamo često njihovi tate ili mame, pa je to način da im budu bliže. Pored toga, kuhinjski elementi znaju biti vrlo zanimljivi, s nizom ručki, gumba, ladica i ormarića koje mogu pokretati i otvarati. Tu je, naravno i želja za kuhanjem, koja s godinama raste. Djeca nerijetko žele sudjelovati u kuhinjskim aktivnostima, što roditelji uglavnom stopiraju jer žele biti brži i iz bojazni da bi se djetetu moglo nešto dogoditi.

Dobro je dijete uključiti u neke aktivnosti u kuhinj, prilagođene njegovom uzrastu. No, prije toga potrebno je učiniti neke stvari….

Foto: Gohar Avdalyan, Unsplash

SIGURNA PEĆNICA I PLOČA ZA KUHANJE

U kuhinji se trebaju otkriti moguće opasnosti za djecu kako bi se izbjegle potencijalne neugodnosti i nesreće mališanima. Djeci je sve u kuhinji igra, ali zato su tu roditelji da osiguraju prostor kako bi dječje aktivnosti bile sigurne.

Predlažemo korištenje sigurne pećnice i ploče za kuhanje. Oštre elemente i štetne proizvode držite izvan dohvata djece, ručke vrućih tava i lonaca okrenite prema unutra ili jednostavno osigurajte da su mališani dobro pričvršćeni u svojem visokom stolcu. Osigurajte također za veću djecu rukavice…

Foto: Cool Mum Picks

Ako u donjim ormarićima ili vratima hladnjaka imate boce koje bi se mogle razbiti ili prevrnuti na manje dijete, nabavite štitnike koji sprečavaju da otvore kuhinjske elemente, čadice, hladnjake, pećnice, perilice suđa…

 

Foto: She Knows

KUTAK ZA MINI KUHINJU

S obzirom na to kako su djeca znatiželjna i razigrana, osmislite za njih neke novitete. Sa željom da rade kao odrasli, djeca vole imati malu kuhinju u kojoj će kuhati poput vas. Njihovu kuhinju sa lažnom pećnicom i malom mikrovalnom, treba upotpuniti lažnom hranom ili im dati svježe namirnice koje trenutno koristite.

Izvor: Cote Maison

VISOKI STOLAC ZA HRANJENJE

Kada dijete želi kuhati s vama, idealno je ponuditi stepenicu ili tabure kako bi mu omogućili da bude na pravoj visini. Ovaj mali komad namještaja mora biti dovoljno lagan kako bi se mogao lako i dovoljno stabilno transportirati te da bi se dijete moglo sigurno kretati. Izaberite neki koji odgovara vašem stilu kuhinje pa će na taj način služiti kao ukras.

Izvor: Cote Maison

Neka visoki stolac za djecu bude u vašoj kuhinji. Vrlo je praktičan i iskoristiv jer ga djeca mogu koristiti već od šestog mjeseca starosti. Stolac je neophodan za sudjelovanje djeteta u obiteljskom životu u kuhinji i čuva djete na sigurnom.

Foto: Tanaphong Toochinda, Unsplash

VELIKI BLAGOVAONSKI STOL

Koristite veliki drveni stol kako biste povećali radnu površinu. S dimenzijama prilagođenim prostoriji, stol djeci nudi novi prostor za igru, a čuvaju ga stolci koji okružuju stol.

Uz korištenje ovih savjeta, ne preostaje vam ništa drugo nego uživati i stvarati nove uspomene sa svojim najdražima.

Izvor: Cote Maison
Komentari