Stan koji uspješno spaja različite temperamente vlasnika i ima sjajan koncept ormara-pregrade

Stan u poljskom gradu Poznańu, površine 90 m2, novi je dom mladog para. Vlasnica apartmana se sama potrudila urediti prostor kako bi zadovoljila različite potrebe i očekivanja nje i supruga, no onda je ipak shvatila da treba pomoć dizajnera. Pogledajte plod njihove suradnje!

 


Interijer koji vam predstavljamo prošao je kroz dvomjesečnu transformaciju. Vlasnica, Španjolka, prvo je krenula sama u uređenje trosobnog stana od 90 četvornih metara, novi dom za nju i supruga, Poljaka. No, shvatila je da ne može pomiriti i stilski uskladiti svoje želje i potrebe s partnerovim pa je angažirala studio PL.architekci.

Činilo joj se da smjer u kojem je dizajn interijera krenuo nije dobar pa je dizajnerima otkrila što su njihove potrebe i što im se sviđa, a što ona ne može ujediniti i osmisliti. Kako je vjenčanje bilo za dva mjeseca, dizajneri su imali vrlo kratak rok za uređenje. Prihvatili su izazov i uspjeli da mladenci uđu u svoj novi dom kako su i planirali.

Foto: Marcin Grabowiecki

Vlasnici su već obnovili podove i zidove, a dizajneri su na njima gradili ostatak uređenja. Koncept uređenja uključivao je unošenje dinamike, modernosti i energije u prostor. Otuda geometrijske linije, asimetrične površine, višenamjenski namještaj i igra boja. Ovo šarenilo odraz je osobnosti i podneblja iz kojeg dolazi vlasnica, a geometrija, neutralne boje i decentnost su ono što voli vlasnik.

Foto: Marcin Grabowiecki

Kako je dnevni prostor i radni otvoren, dizajneri su se pobrinuli da se sve ne izloži pogledima, inače bi se stvorio prostorni nered. Glavni element takvog koncepta je ormar od sedam metara obložen hrastovim furnirom koji funkcionira kao pregrada između hodnika, radnog prostora koji ima odlagalište za bicikl i dnevnog prostora. Dizajneri su osigurali da bicikl bude smješten tako da ne prlja prostor – na zidu je crna plahta koja ujedno služi i kao magnetska ploča.

 

Foto: Marcin Grabowiecki

Osim što je ormar podijelio otvoreni prostor u zone, ima i još nekoliko uloga: pohranu garderobe, polica za knjige i spremište za kuhinjski pribor.

Ovaj višenamjenski zidni ormar može se zatvoriti na različite načine s okretnim vratima visine 3 metra. Stan je i inače dizajniran s puno zatvorenih prostora za skrivanje, kao i otvorenih polica, ali raspoređenih na način da nisu uvijek uočljivi.

Foto: Marcin Grabowiecki

Kuhinja, iako otvorena, lišena je tipičnih kuhinjskih atributa. Sa strane dnevnog boravka nema tipičnih kuhinjskih fronti, pećnice i nape. Svakodnevni predmeti smješteni su ispod stola, u kliznoj komodi na kotačićima. Pećnica i vinski podrum skriveni su u visokom ugradbenom ormaru.

Kako investitori vole kuhati i ugostiti goste, stvorila se ideja za stolom koji se mijenja ovisno o potrebi. U sklopljenom stanju stanu za njega četiri osobe. Nakon uklanjanja vrha i pomicanja komode, čak 10 ljudi može uživati u njoj.

Foto: Marcin Grabowiecki

Iz dnevnog boravka se direktno izlazi na prostranu terasu s pogledom na zelenilo, a s druge strane dnevne zone nalaze se hodnik, kupaonica i spavaća soba. Ovaj dio stana odabirom boja i uzoraka znatno je smireniji i suzdržaniji od dnevnog.

Foto: Marcin Grabowiecki

U bijelo-sivoj, gotovo asketskoj kupaonici pažnju privlači prije svega veliki ormar s ogledalom u kojem se skriva sva kozmetika te samostojeća, ovalna kada. Pozornost privlači i originalna kombinacija pločica malog formata s preko tri metra visokim mramornim pločama.

Foto: Marcin Grabowiecki

 

Komentari