ŠARM POD KOSINAMA: svijetao i prozračan mali dom od 33 kvadrata

Skučeni prostor u potkrovlju odiše šarmom i ne djeluje nimalo mračno zahvaljujući krovnim prozorima kao i odabiru svijetlih komada namještaja te bijelo obojanih zidova.

 


Stan u koji vas vodimo je ustvari garsonijera koja je pregradama dobila nekoliko odvojenih zona unutar jedne velike prostorije. Riječ je o interijeru pod kosim krovom u Göteborgu koji pored kupaonice, ima samo jednu prostoriju te je idealan za studentski stan ili život jedne osobe.

Foto: Hemnet

Budući da se nalazi u potkrovlju, u staroj zgradi iz 1905., kosine su onemogućile da se upotrijebi baš svaki centimetar.  No, unatoč tome možemo reći da prostor optimalno iskorišen te je savršeno namješten te nudi određenu privatnost. Prostorija je podijeljena na četiri zone: jedan njezin dio je pregrađen te je u njemu stvorena niša za spavanje. Pored kreveta u zoni spavanja je i ormar.

Foto: Hemnet

Pored spavaćeg dijela je mala sofa i mini dnevni kutak, a u produžetku, prema kuhinji, kutak za blagovanje s okruglim stolom. Kuhinja se nalazi s druge strane blagovaonice i relativno je velika za ovako mali stan.

Foto: Hemnet

Velika prednost stanu je dobra osvjetljenost s dva velika prozora, a tome doprinose svijetli komadi namještaja i svijetla baza odabrana za podove i zidove. Dekora u interijeru je vrlo malo, što je razumljivo s obzirom na kvadraturu.

Dodatno, manje dekora je i zbog činjenice da se stan nalazi u potkrovlju – više detalja i tamnih boja čini ga mračnijim i zatrpanijim. Tako da je stan opremeljen jednostavnim, osnovnim komadima namještaja koji imaju i veliki estetski potencijal koji nadoknađuje nedostatak detalja i dekora.

Foto: Hemnet

Za stan je odabrana pomalo neobična boja kuhinje, koja se inače izbjegava u potkrovljima i malim stanovima. No, tamno orahovo drvo bilo je dobar kontrast bjelini koja dominira, a usto je unijelo toplinu u prostor.

Foto: Hemnet

Stan nema pravi balkon ili terasu, ali su se vlasnici odlučili ispred ulaza postaviti stol i stolice, što je uobičajeno u Švedskoj i izvrsna ideja, kada nemate pristup privatnoj terasi.

Foto: Hemnet
Komentari