KVARNERSKI BISER: zapušten i nepraktičan interijer u Opatiji pretvoren je u stilsku i funkcionalnu cjelinu

Posebnost Opatije su i stare građanske vile i kuće koje joj daju poseban šarm. Iako im je vanjština ostala ista, u njihovoj unutrašnjosti kriju se adaptirani dizajnerski stanovi uređeni baš kao i ovaj koji vam predstavljamo

 

 

Stan površine 70 četvornih metara u koji vas vodimo nalazi se na prvom katu jedne opatijske vile s kraja 19. stoljeća. Prvotna namjena zgrade bila je mali pansion, a kasnije je tijekom vremena postala stambena zgrada sa zasebnim stanovima.

“Naš” stan danas se sastoji od dnevnog boravka, kuhinje s blagovaonicom, spavaće sobe i kupaonice te lođe koja gleda na jug, odnosno palme u perivoju ispred vile i more u daljini. Nedavno je podvrgnut temeljitoj adaptaciji čiji projekt potpisuje studio Cigla iz Svete Nedelje predvođen arhitekticom Martinom Kapuđija Ljulj. Zahtjevi vlasnika bili su ujediniti sve prostorije u smislenu cjelinu te postigne funkcionalnost.

Foto: Sanja Bistričić

“Interijer je zatečen u zapuštenom stanju, a zadnja adaptacija bila je prije više od 50 godina. U kupaonicu se, prema izvornom projektu, ulazilo iz zajedničkog hodnika a od ostalih prostorija bile su dvije spavaće sobe, kuhinja i blagovaonica. Instalacije su bile u lošem stanju te je adaptacija obuhvaćala njihovu kompletnu izmjenu, kao i novu vanjsku stolariju, dok je unutarnja obnovljena” objašnjava arhitektica.

Foto: Sanja Bistričić

Kupaonica je ostala na istom mjestu, ali joj se sada pristupa iz stana, nakon što su zatvoreni postojeći ulazi. Novi ulaz u stan je centralni te se ulazi u glavni stambeni prostori – dnevni boravak, dalje širi na kuhinju s blagovaonicom, a kroz dva simetrično postavljena prolaza pristupa se spavaćoj sobi s jedne strane tek kupaonici s druge strane stana.

Foto: Sanja Bistričić

Kako su vlasnici imali u jednom drugom stanu namještaj koji su htjeli iskoristiti, on je prenesen u ovaj interijer, te se ostatak uređenja ravnao prema njemu. Veliki broj predmeta u ovom interijeru ustvari je vrlo osoban i ima veliku sentimentalnu vrijednost, pa je stoga, kako ističe arhitektica, novi ugradbeni namještaj poput kuhinjskog te garderobnih ormara nenametljiv i jednostavan. Jedina neostvarena želja klijenata bila je proširenje kupaonice koje se u adaptaciji pokazalo neizvedivo.

Foto: Sanja Bistričić

Inspiracija arhitektonskom uredu bila je sama Opatija, odnosno njezini povijesni stanovi.

“Bitno nam je bilo zadržati vrijedne povijesne elemente zgrade i stana uz prilagođavanje potrebama suvremenog života i navikama vlasnika. Dovoljan je pogled kroz prozor i paleta boja se složila sama po sebi: oker, zelena, žuta, bež, siva, staklo i metal visokog sjaja koji reflektiraju okoliš”, otkriva arhitektica Martina Kapuđija Ljulj.

Komentari