Šareni stan pršti vedrinom: u 63 kvadrata pored dječje i radne, nađeno je mjesto i za spavaću sobu

Ovaj nas je stan na prvu osvojio izborom boja i vedrinom koje su one donijele u prostor. A nakon toga oduševili smo se i dobro iskorištenim tlocrtom!

 


Starinski stanovi imaju uglavnom nelogičan raspored za današnji način života. Princip po kojem je prije kuhinja bila na jednom kraju stana, a dnevni boravak na drugoj ili ako se u jednu prostoriju ulazilo kroz drugu danas nam se čini posve nepraktičan.

FOTO: INSIDE-AD

Volimo da su prostori povezani, funkcionalni i da su prostorije povezane na principu uloga koje imaju. Tako je dnevni prostor uglavnom otvorenog koncepta u kojem su objedinjenje kuhinja, blagovaonica i boravak. Ili, ako već nisu, onda su odmah jedna pored druge ili preko puta druge.

FOTO: INSIDE-AD

U ovom stanu površine 63 kvadrata, starom preko 70 godina, tlocrt nije mijenjan nego je iskorišten na najbolji mogući način koji je odgovarao vlasnicima. Stoga su doneseni i određeni kompromisi, ali se dobila, prema želji vlasnika dodatna soba za spavanje.

Kompromis se odnosio prije svega na dječju sobu u koju se ulazi iz dnevnog boravka, što nije najsretnije rješenje.

FOTO: INSIDE-AD

Drugi kompromis je da je kuhinja ostala na jednom kraju stana, a dnevni boravak na drugom. Riječ je o kuhinji od 5 kvadrata u kojoj je i stol za blagovanje. Kako bi se što bolje iskoristio prostor, a i osiguralo mjesta oko stola, pored dvije stolice stavljena je i klupa u kut.

Prostor iznad klupe ispunjen je ormarićima čime je dobiveno više mjesta za pohranu. Glavni prostor za pohranu osiguran je u hodniku koji je ispunjen ugradbenim ormarima te u radnoj sobi.

FOTO: INSIDE-AD

Između kuhinje i dnevnog boravka je soba koja služi kao radna budući da jedan od vlasnika većinu radnog vremena boravi u domu. Ova prostorija iskorištena je i kao gostinjska te prostor u kojem se netko od članova obitelji može odvojiti kad poželi privatnost.

FOTO: INSIDE-AD

Izduženi dnevni boravak podijelio se na dva dijela zahvaljujući staklenoj pregradi. Logičnije bi bilo da se kuhinja preselila u dnevni boravak, ali je prostor u kojem se ona sada nalazi premali za spavaću sobu.

Stoga je odlučeno da kuhinja ostane na svome mjestu, a dnevni boravak bude podijeljen. Ovakva pregrada pruža mogućnost da se dnevni boravak lako, kad se ukaže potreba, vrati u prvobitno stanje i postane samo boravak.

FOTO: INSIDE-AD

Bez obzira na mali prostor i malu površinu svake prostorije, dizajnerica Olja Usačeva iz studija Inside-Ad odabrala je vrlo intenzivnu paletu boja koja je donijela pravo šarenilo. No, ovaj spoj djeluje vrlo vedro i optimistično te unosi ljetnu atmosferu u interijer.

FOTO: INSIDE-AD
Komentari