MALI TROSOBNI STAN: kad sve stane u 55 četvornih metara i k tome izgleda fantastično

U prostoru nekadašnjeg plesnog studija nastao je stan za najam. Pogledajte kako je studio Gram Architecture and Design, koji potpisuje uređenje, sjajno iskoristio svaki centimetar i stvorio lijep i funkcionalan trosobni stan

 

 

U širem centru Pariza nalazi se trosobni stan za jednokratni najam, ali vjerujemo da će svima, koji opremaju ili adaptiraju dom koji baš i ne obiluje kvadratima, biti dobra inspiracija. Ovaj stan nastao je ustvari dijeljenjem nekadašnjeg plesnog studija na dva zasebna prostora.

U većem su vlasnici osmislili sebi životni prostor, a manji, čija je površina 55 kvadrata, odlučili su iznajmljivati. Vlasnici su za cijeli projekt stvaranja dva stana iz jednog angažirali dizajnere iz Gram Architecture and Design studija.

 

Foto: Gram Architecture and Design

Cilj uređenja stana za najam bio je stvoriti lijep i funkcionalan prostor, prilagođen najmu, a izgledom ipak malo drugačiji i privlačniji od stanova iste namjene koji se nude u Parizu. U 55 četvornih metara stvorene je dnevni prostor s kuhinjom, dijelom za blagovanje te boravkom, kupaonica te dvije spavaonice i mali ulazni prostor.

Foto: Gram Architecture and Design

Sve je lakše kad ormari nisu imperativ

Dnevna zona centralna je prostorija koja vodi u dvije spavaonice, a ulazni prostor u kupaonicu. Stan je opremljen nužnim komadima namještaja s vrlo malo detalja, a stvaranje dvije spavaonice u ovako maloj kvadraturi olakšavala je činjenica da nije bilo potrebno osigurati što više skladišnog prostora, kako u kuhinji, tako ni spavaonicama.

Stoga jedan dio kuhinje nema gornje ormariće, što je bilo izvrsno rješenje za uzak i uvučen prostor bez previše dnevne svjetlosti, dok spavaće sobe imaju po jedan manji ugradbeni ormar. Stol za blagovanje odnosno šank, s kombinacijom pločica i parketa stvara vizualno razgraničenje unutar dnevnog prostora.

Foto: Gram Architecture and Design

Svaka soba ima svoj koloristički identitet

U interijeru prevladavaju neutralne svijetle nijanse s dodatkom pastelne ružičaste te jakih, naglašenih akcenata u jarko žutoj, crvenoj i tamno plavoj. Za svaku prostoriju odabrana je ustvari dominantna paleta boja, kako bi svaka od njih tako imala i svoj identitet.

Uz kolorističke akcente, stilski naglasci postignuti su uzorcima terazza i mramora u kuhinji i kupaonici. Dašak elegancije i hotelske atmosfere (što je bitno u stanovima za najam) stvoren je unošenjem mramornih površina u kupaonicu.

 

Komentari