PRIJEDLOG UREĐENJA: zavirite u elegantnu i ugodnu kavanu kultnog hotela u Opatiji

Opatija je poznata po svojim vilama, parkovima i hotelima, ali i kavanama. Ovih dana je ovo omiljeno turističko mjesto dobilo upravo jednu kavanu koja se nalazi u sklopu hotela Imperial, a čije idejno rješenje potpisuje studio Mirjane Mikulec.

 


Jedan od najpoznatijih, a ujedno i najstarijih opatijskih hotela dobio je novi sadržaj – kavanu rađenu prema idejnom rješenju studija Mirjana Mikulec interijeri. Kavane su važan i vitalan segment svakog hotela jer nisu ograničene samo na goste i predstavljaju na neki način ostatak interijera. Stoga se njihovu uređenju, što je slučaj i ovdje, pristupa s puno pažnje.

Idejno rješenje Mirjana Mikulec interijeri

Kavana se nalazi u prizemlju poznatoga hotela, inače drugog sagrađenog hotela na našoj obali, te se proteže i u dijelu eksterijera gdje funkcionira kao velika i prekrasna terasa na koju se izlazi iz  glavnog prostora. Kavana ima i ulogu slastičarne te i svom unutarnjem dijelu ima dvije povezane prostorije.

Projektni zadatak studija Mirjane Mikulec bio je osmisliti interijer kavane i slastičarnice te odabrati opremu i koncipirati izgled prostrane terase. U tome je imperativ bio da prostor bude usklađen s ostatkom interijera Hotela Imperial. Prateći postojeći stil uređenja, kavana je zamišljena kao ugodan i nenametljiv prostor u kojem caruje moderna klasika i elegancija što prostoru daje i bezvremensku dimenziju.

Idejno rješenje Mirjana Mikulec interijeri

Idejnim rješenjem novi prostor trebalo je opremiti suvremenim materijalima i opremom poštujući povijesno nasljeđe koje ima hotel. Vodilja timu Mirjane Mikulec bili su detalji iz bogato ukrašene Zlatne dvorane i boje i palete tonova otkrivenih u konzervatorskim istraživanjima.

Idejno rješenje Mirjana Mikulec interijeri

Nakon proučenih postojeći detalja i konzervatorskih smjernica, dizajneri su krenuli u osmišljavanje detalja interijera, odabir materijala i opreme. Tako se floralni motivi mogu pronaći na tapetama i gipsanim odljevima rozeta, a zlatni detalji na dekorativnoj rasvjeti. Oba elementa, potpomognuta sofama, tapeciranim stolicama i štukaturama unijela su profinjenost, ali i dašak glamoura u prostor, prizivajući tako prošla vremena poznatog hotela ali i općenito Opatije koja ima dugu povijest elitnog ljetovališta.

Idejno rješenje Mirjana Mikulec interijeri
Idejno rješenje Mirjana Mikulec interijeri

Manjak dnevnog svjetla i prilično niske stropove arhitekti su nastojali ublažiti dodavanjem ogledala u antik obradi koja usto daju i starinski šarm prostoru. Sve odabrane tkanine, podne i zidne obloge osim udobnosti zadovoljavaju i kriterije otpornosti što je bitan element s obzirom na namjenu ovoga interijera kao i reputacije koju ima hotel. Prema prijedlogu uređenja, prostor bi trebao biti oplemenjen i osvježen zelenilom, palmama i citrusima koji su i u ulozi još jedne poveznice s bogatim opatijskim vrtovima i parkovima.

Idejno rješenje Mirjana Mikulec interijeri

 

Komentari