PRIJE I POSLIJE: makeover stana za oca i devetogodišnju kćer

Ponekad je prostor u kojem živimo korektno uređen i ne izgleda nimalo staromodno, no ipak mu nešto nedostaje – malo više funkcionalnosti, topline, šarma, bolje raspoređenih elemenata… Upravo je od svega ovoga ‘patio’ jedan trosobni stan u Parizu.

 

 


Francuski studio ADC l’atelier d’à côté stoji iza projekta adaptacije trosobnog stana u Parizu. Klijent, tata koji živi kćeri u stanu nekoliko godina nije bio zadovoljan njegovih izgledom. Želio je nešto novo i funkcionalnije kako bi prostor bio praktičniji i prikladniji za način života njega i devetogodišnje kćeri.

Pred studio je postavio zahtjev o otvaranju kuhinje prema dnevnom boravku kako bi se stvorio funkcionalan i topliji dnevni prostor te unutar njega osmislio i kutak za igranje njegove kćeri. Jedan od zahtjeva bio je proširenje kupaonice kako bi se unutar nje integrirao veliki tuš. Kako izgleda prostor prije i poslije adaptacije te kako se povećala kupaonica, saznajte u nastavku!


OTVARANJE PROSTORA PREMA KUHINJI I SKRIVENOJ NIŠI

Stan se sastoji od male uske kuhinje, dnevnog boravka te dvije spavaće sobe te je podjela sasvim dobra – s jedne strane od ulaza nalazi se uski mali hodnik koji vodi do dvije spavaće sobe i kupaonice, ravno je kuhinja, a s druge strane dnevni boravak.

No, ono što se vlasniku nije sviđalo jest što je kuhinja odijeljena od dnevnog boravka te što nije znao što s nišom unutar dnevnog boravka. Dizajneri su nišu, koja je bila skrivena zavjesama i unutar koje su se nalazile police s cipelama iskoristio na bolji način. Od niše je stvorio kutak za igranje kćeri, a boja drugačija od ostatka prostora vizualno odvaja ovaj prostor.

Cipele su sada stavljene u cipelar u ulaznom prostoru, te se iznad njega nalazi praktično ogledalo. Cipelar bijele boje ne zagušuje prostor te stvara dojam kao da je riječ o zidu, što je dobar trik za uski i mračni ulazni prostor.

Foto: Benoit Diacre

KUHINJA

Između kuhinje i dnevnog boravka je srušen zid, te se stavljanjem poluzida uspostavila komunikacija unutar čitave dnevne zone. Kuhinja sada izgleda prostranije i veće, a dobila je i dvije linije, što je omogućilo više mjesta za pohranu. S druge strane poluzida nalazi se blagovaonica koja vlasniku služi povremeno i kao radni kutak. Drvena stropna obloga, koja služi kao polica, odvojila je vizualno ovaj prostor unutar dnevne zone.

U kuhinju je sada moguće ući samo iz dnevnog boravka, budući da su vrata iz hodnika zatvorena, što je bonus i za hodnik i za kuhinju jer imaju više mjesta.

 

Foto: Benoit Diacre

DNEVNI BORAVAK

Dnevni boravak zadržao je raspored kao i osnovne komade namještaja, te dobio neke nove praktične, ali i dekorativne elemente.

Kako bi boravak bio topliji i ugodniji, ali i praktičniji, stavljen je tepih te je ogledalo iz blagovaonice došlo na novu komodu s knjigama i pločama.

Boravak je dobio i novi udobni naslonjač, nove detalje na zidovima te novu boju na jednom od zidova.

Foto: Benoit Diacre

SPAVAĆA SOBA

Kako bi se bolje iskoristio prostor, krevet u spavaćoj sobi je okrenut na drugu stranu. To je omogućilo smještanje ormara s jedne i druge strane kreveta. Budući da su bijele boje, na prvi pogled izgledaju kao dio zida. Uzglavlje i dio ormara se iskoristilo za odlaganje dekoracija i praktičnih sitnica.

Spavaća soba dobila je i malu vintage drvenu komodu koja je utoplila prostor i postala idealno mjesto za odlaganje rublja.

Foto: Benoit Diacre

SOBA ZA KĆER

Kako kćer odrasta, tako je bilo potrebno urediti sobu u skladu s njezinim potrebama. Nabavljen je novi radni stol po mjeri, koji je savršen iskoristio ugao u sobi, kao i klupa ispod prozora odnosno francuskog balkona. Dio igračaka je sklonjen jer se djevojčica više s njima ne igra, te je akcentni zid na kojem je sada krevet obojan u toplu i vedru narančastu nijansu.

Foto: Benoit Diacre

KUPAONICA

Kako bi kupaonica bila komotnija i mogla se pregraditi na zone (onu s umivaonikom, školjkom te za tuširanje), vlasnik je kupaonicu proširio za oko 1,5 metar prostora sa stražnje strane kupaonice koji je stajao neiskorišten.

 

Foto: Benoit Diacre
Komentari