NESTAJU U PROSTORU: upoznajte genijalne kuće s fasadama od ogledala

Mirage House, Invisible House, Mirror House… pronašli smo kuće sa zrcalnim fasadama iz cijelog svijeta, zahvaljujući kojima se praktički stapaju s okolnim krajolikom.

 


Zrcalna arhitektura nije ništa novog – prisutna je već nekoliko desetaka godina, no svaki novi projekt uvijek iznova oduševi jer je drugačiji i uvijek iznova fascinira.

Godine 1958. u New Yorku je izgrađen neboder Seagram Building slavnog arhitekta Ludwiga Miesa van der Rohea sa staklenim fasadama. Zgrada je utjecala na izgled modernih gradova i poslužila je kao prototip za niz sličnih kasnijih projekata. Zrcalne površine potaknule su arhitekte na potragu za novim rješenjima – s vrhova nebodera staklo i uglačani metal spustili su se na tlo u kulturne centre i muzeje, umjetničke paviljone i galerije te privatne kuće i rezidencije.

Foto: MyDecor

Oslobođene nekadašnje težine, lagane prozirne građevine s ogledalima na pročelju pomogle su arhitektima da se istinski opuste i dobro zabave, maskirajući građevine u krilu prirode ili igrajući se beskrajnim refleksijama. Donosimo vam nekoliko projekata zrcalnih privatnih kuća i jednog zanimljivog umjetničkog projekta na kraju!

KUĆA LOS TERRENOS, MEKSIKO / FOTO: RORY GARDINER

OOD HOUSE (THREE RIVERS, KALIFORNIJA)

Smješten na više od 20 hektara prirodnog zemljišta u Three Rivers u Kaliforniji, trendovski eko-glamping Paradise Ranch Inn dom je ove izvanredne kuće za odmor sa zrcalnom fasadom. To je ustvari kocka, potpuno obložena zrcalnim pločama, koja kao da raste ispod planine i potpuno se otapa u okolnom krajoliku. Unutrašnjost je uređena u jednostavnom skandinavskom stilu i može primiti dvije osobe.

Foto: VRBO

CASA INVISIBLE (SLOVENIJA)

Prekrasnu modernu kuću Casa Invisible (‘Nevidljiva kuća’), površine svega 50 četvornih metara, projektirao je austrijski studio Delugan Meissl Associated Architects. To je kuća s montažnom drvenom konstrukcijom otvorenog tlocrta i s kaminom u središtu. Zrcalni zidovi i panoramski prozori čine je potpuno nevidljivom, što se, zapravo, odražava i u njezinom nazivu – ‘Nevidljiva kuća’.

FOTO: DELUGAN MEISSL ASSOCIATED ARCHITECTS

LUCID STEAD (JOSHUA TREE, KALIFORNIJA)

Ova je kuća nekoć bila jednostavna koliba, sve dok umjetnik Philip K. Smith III nije u njezin drveni okvir ugradio umetke za ogledala. Ako kuću promatrate izvana, može vam se činiti da se njezino pročelje sastoji od neučvršćenih vodoravnih dasaka, iznad kojih lebdi krov. Samo sjena ‘tjera’ vas da povjerujete u njezinu trodimenzionalnost. Ovo je pravo umjetničko djelo u kalifornijskoj pustinji!

Foto: STEVE KING

ARCANA (TORONTO, KANADA)

Ova kuća nije jedini objekt za kampiranje presvučen u ogledala u šumama oko Toronta. Postoji ih cijela “obitelj” i sve su za iznajmljivanje. Kuća s inox fasadom ima sve što je potrebno za ugodan odmor u prirodi: spavaću sobu, kuhinju, kupaonicu, terasu s prostorom za roštilj. Zrcalna obloga, koja zbog svog oblika iskrivljuje okolni krajolik, pretvara ga u fatamorganu.

Foto: Andrew Latreille

KUĆE U OGLEDALU (JUŽNI TIROL, ITALIJA)

‘Mirror Houses’ nalaze se u Dolomitima, a projektirao ih je arhitekt Peter Pichler, čiji portfelj već uključuje mnoge planinske kuće i hotele u planinama Južnog Tirola. Ove dvije kuće također su dizajnirane kao kuće za goste i mogu svaka primiti 2 do 4 osobe.

FOTO: OSCAR DARIZ

Njihovi panoramski prozori gledaju na istok i omogućavajući tako da se svaki dan divite izlasku sunca. A noću možete gledati u zvijezde s prozora iznad kreveta…

FOTO: OSCAR DARIZ

NEVIDLJIVA KUĆA (JOSHUA TREE, KALIFORNIJA)

Jedna od najpoznatijih zrcalnih kuća je upravo ova – ‘Nevidljiva kuća” u američkom nacionalnom parku Joshua Tree. Dugačku jednokatnicu sagradili su 2020. godine arhitekt Tomas Osinski i filmski producent Chris Hanley, njezin prvi vlasnik. Zrcalna pročelja odražavaju pustinju Mojave sa svih strana. Možete uživati ​​u pogledu dok ste unutra – kroz dugačke panoramske prozore.

FOTO: VRBO

MIRRORCUBE (HARADS, ŠVEDSKA)

‘Zrcalna kocka’ koja stoji na dugim ‘nogama’ dio je Treehotela, poznate turističke atrakcije u Švedskoj. Njegov kompaktni prostor sadrži spavaću sobu, mali dnevni boravak i kupaonicu. Plutajuća zrcalna kocka može primiti do dvije osobe.

FOTO: ANDREA BARGHI
FOTO: TREEHOTEL.SE

MIRAGE (GSTAAD, ŠVICARSKA)

Za razliku od ostalih zrcalnih kuća koje prikazujemo ovdje, koje se uglavnom izrađuju u obliku kocke, ‘Mirage House’ koju je dizajnirao umjetnik Doug Aitken ima klasični dvovodni krov i izgleda kao obična seoska kuća. No neka vas izgled ne zavara: nije namijenjen stanovanju, već je izgrađena kao umjetnički objekt.

‘Ime ove kuće odražava posebnu konceptualnu ideju’, kaže autor. Zrcalna struktura za njega služi kao način prikazivanja praznine – kuća u kojoj nema života postaje fatamorgana, sablasno se stapajući s krajolikom.

Foto: @alexpreview
Foto: New in Zurich
Foto: New in Zurich
Komentari