Kad se spoje elegancija i minimalizam: stan za četvero by Mirjana Mikulec interijeri

Zavirite u novi projekt studija Mirjana Mikulec, trosobni stan od 85 četvornih metara za obitelj s dvoje djece. Prema želji vlasnika, stan je uređen jednostavno, bez previše boja i detalja

 


Trosobni obiteljski stan u zagrebačkoj novogradnji, čije uređene potpisuje studio dizajnerice Mirjane Mikulec ima nekoliko posebnosti: izduženog je i nepravilnog tlocrtnog oblika, ima dva balkona te se u sklopu glavne spavaće sobe nalaze kupaonica i odvojen garderobni prostor.

Budući da riječ o novogradnji, i kvadratura od 85 četvornih metara je pomalo netipična za stan koji ima dvije spavaonice. Nekoć je takva kvadratura bila posve uobičajena za trosobne stanove, a danas je standard postala znatno manja površina od 55 do 65 četvornih metara.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Izduženi tlocrt definirao je raspored kao i oblik prostorija, koje su također izdužene – ulazni prostor s jedne strane vodi u roditeljsku spavaću sobu koja ima izlaz na balkon, a s druge strane u dnevnu zonu i dječju sobu, namijenjenu dvojici sinova.

Dnevni prostor površine 33 kvadrata otvorenog je koncepta te povezan s hodnikom i sastoji se od kuhinje s blagovaonicom te dnevnog boravka koji se nižu jedan za drugim.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Kako je cilj bio stvoriti prostor inspiriran minimalizmom i elegancijom, u dnevnoj zoni kao i ostatku prostora dominiraju neutralni tonovi bijele, bež, sive i crne te namještaj jednostavnih, pročišćenih linija.

Budući da je dnevni prostor uzak i dugačak te sva svjetlost ulazi s jedne strane, koncept slaganja nijansi od svjetlijih prema tamnijima pokazao se kao pravo rješenje. Tako potpuno bijela u dnevnom boravku završava s crnom u kuhinji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Pored toga, svijetle i tamne nijanse vizualno su odvojile sadržaje u dnevnom prostoru. Kuhinja je izvedena u tamnim tonovima i kombinaciji crnih fronti s crnim dekorom mramora, a materijali i obrade fronti doprinijele su elegantnom izgledu koji se, uz minimalizam, provlači cijelim interijerom. Kombinacija zatvorenih i otvorenih kuhinjskih elemenata daje prostoru dinamičnost. Od ulaznog prostora kuhinja je odvojena staklenom pregradom s metalnim profilima, što joj daje dašak industrijskog stila.

Kako se blagovaonica nastavlja na kuhinju, polica koja se proteže od početka blagovaonice i ulazi u elemente kuhinje izrađena je od iste vrste svijetlog furnira kao i blagovaonski stol.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Povezivanjem materijala koji se protežu iz kuhinje u blagovaonicu i obrnuto dobivena je skladna i povezana cjelina. Iz istog razloga je i tapeta iz dnevnog boravka povučena sve do kuhinjskog zida.

Dnevni boravak je opremljen tek nužnim komadima namještaja, a pažnju plijeni zidna komoda s uzorkom mramora u koju je ugrađen moderan kamin. Dnevni prostor je oplemenjen drvenim elementima, tapeciranim komadima namještaja – kutnom garniturom i blagovaonskim stolicama te zavjesama.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Iz dnevnog boravka ulazi se u dječju sobu površine 11 kvadrata u kojoj je zadaća dizajnerima bila osmisliti prostor za dvoje djece koji će, pored vizualno odvojenih ležaja, imati dovoljno prostora za skladištenje te jedno radno mjesto.

Roditeljsku sobu, osim iznimno izduženog oblika, karakterizira i veća doza elegancije kao i drvenih površina te prisutnost umirujuće nijanse plave. Zbog uskog tlocrta, svi su elementi smješteni uz jedan zid.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Nakon kupaonice u roditeljskoj sobi dolazi veliki ormar koji funkcionira kao walk in garderoba a zatim krevet s noćnim ormarićima. Mjesto gdje završava garderoba a počinje zona za spavanje efektno je iskorišten za uvučeni dio za šminkanje koji je svojim dizajnom i ogledalom koje izlazi van linije ormara razbio ravne linije sobe.

 

 

Komentari