DVIJE SOBE NA DVA NIVOA: zavirite u mali, jednostavno uređeni dvosobni stan

Stanovi u starim kvartovima i zgradama znaju biti originalni u svojim tlocrtima, nerijetko nepravilnih dimenzija soba. Ovaj u koji vas vodimo spojen je od jednosobnog stana i prostorije koja je nekada služila kao vešeraj za sve stanare, pa je nastao mali dvosobni stan na dva nivoa

 


Mali jednosobni stan od jedva 30 kvadrata postao je dvosobni zahvaljujući proširenju na prostoriji u prizemlju, koja je blago ukopana u zemlju.

Pozicija visokog prizemlja malog stana i činjenica da se prostorija do njega više nije koristila kao zajednički vešeraj stanara otvorila je mogućnost da se ta dva prostora povežu i nastane jedan koji bi u potpunosti zadovoljio potrebe stanara.

Foto: Ecodeers blog

 

Sada, pored velike sobe, hodnika i kupaonice, vlasnici imaju i spavaću sobu u koju se silazi stepenicama iz dnevnog prostora. Prilikom renoviranja zatvorena su vrata kojima se ulazilo iz hodnika u vešeraj.

Također, srušen je zid koji je dijelio kuhinju i dnevni boravak kako bi se povećao dnevni prostor i izgledao prozračnije. Postojeća kuhinja bila je uska i mala površinom, a ovako, otvaranjem prema dnevnom boravku i blagovanju, izgleda znatno veće.

Foto: Ecodeers blog

Dnevna zona funkcionalan je i ugodan prostor, inspiriran skandinavskim stilom te je vrlo jednostavno namješten s tek nekoliko detalja ili zanimljivih uzoraka. Nama se najviše svidio vintage uzorak zidnih pločica u kuhinji te kombinacija s bijelim i antracit frontama ormarića.

Sve zone – boravak, blagovanje i kuhinja su tako koncipirane da nude pogled na stražnje dvorište i drveće koje se nalazi u njemu. Ovakva pozicija stana nudi i dnevnoj zoni i spavaćoj sobi savršen mir do kojeg ne dopire buka s ulice.

Foto: Ecodeers blog

Spavaća soba od 10 četvornih metara pored kreveta i ormara ima i veliki ugradbeni ormar, koji s jednostavnim i nenametljivim bijelim frontama djeluje kao zid. Naglasak je na krevetu i zidnim dekoracijama koji još više dolaze do izražaja elegantnom i umirujućom tamnoplavom bojom na zidovima.

 

Komentari