DOM PUN ŽIVOTA U SRCU PRIRODE: montažna kućica od 33 kvadrata pokraj jezera

Male montažne kuće poznatije kao tiny houses pravi su trend u stanovanju. I to ne samo onom privremenom, nego i stalnom – sve veći broj ljudi diljem svijeta odlučuje se iz stanova i kuća preseliti u ovakve male nastambe.

 


Trend u stanovanju svakako su kuće male površine, smještene u prirodu. I to ne samo kao vikend oaze, nego kao stalni domovi. Naročito veliki broj poklonika kućice kao mjesto stalnog življenja imaju među gradskom populacijom, koja čezne za svježim zrakom, tišinom i prirodom, što jednostavnijim životom u kojem u svome domu ima samo ono nužno.

 

Foto: Hemnet

Danas većina nas ima problema sa skladištenjem stvari u dom. Ma koliko on bio prostran, u pravilu su sve ladice, ormari i komode popunjene. To donosi određeni dojam zatrpanosti i gomilanja ponekad nepotrebnih stvari, pa se ova verzija stanovanja čini kao spas i određeno oslobođenje.

To su najčešć razlozi zbog kojih se mnogi odlučuju preseliti u montažne kućice, nerijetko izgađene na eko principima i samoodržive.

Foto: Hemnet

Kućica koju vam pokazujemo nalazi se u Švedskoj, na jednoj od njezinih brojnih jezera i služi kao stalni dom. Koncipirana je kao otvoreni prostor te zauzima ukupnu površinu od 33 četvorna metra – na prizemlje odlazi 20, a galeriju 13 kvadrata.

Foto: Hemnet

Na donjoj razini je kuhinja sa stolom za blagovanje i dnevni boravak te kupaonica. Stepenice iz ovog prostora vode na galeriju na kojoj se nalaze krevet s ormarima. Iako je galerija niska, ipak može ispuniti svoju ulogu.

Dodatni bonus je terasa ispred kuće koja nudi lijepi pogled na jezero i prirodu te mogućnost da se za lijepog vremena na njoj provede cijeli dan, pa i večer.

Foto: Hemnet

Kuća plijeni pažnju svojim oblikom, ali još više crveno obojanim drvenim pročeljem koje se ističe na zelenom travnjaku. Unutrašnjost je inspirirana skandinavskim dizajnom te se sve temelji na svijetlim bijelim i bež nijansama s dodacima jarkih boja u vidu snažnih kolorističkih akcenata. Drvene površine dale su toplinu prostoru pa je ovaj dom pun života u srcu prirode.

Foto: Hemnet

 

 

Komentari