KUHINJSKI TROKUT: pravilo rasporeda elemenata kojim će sve biti nadohvat ruke

Kada krenu sastanci i razvijanje ideja oko budućeg uređenja klijenti često naglašavaju želju da se prostor bez obzira na kvadraturu treba maksimalno iskoristiti. Upravo zato veliku prednosti imaju oni koji se odluče za namještaj rađen po mjeri. Ako govorimo o projektiranju kuhinje obično kažemo da sve želimo nadohvat ruke.

 


Postoji nekoliko smjernica koje treba slijediti pri opremanju kuhinje. Naravno, sve ovisi o položaju elemenata i obliku kuhinje, ali neka pravila postoje da bi olakšala korištenje i u potpunosti osigurala funkcionalnost.

Osnovna pravila odnose se na visinu radne ploče, položaj gornjih elemenata, udaljenost otoka, pozicioniranje rasvjetnih tijela i kuhinjskih aparata.

MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: MARKO CINDRIĆ

MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: MARKO CINDRIĆ

Jedan od popularnijih zahtjeva je postavljanje pećnice i mikrovalne u visini ramena. Da bi izbjegli nepotrebna sagibanja i nepreglednost ormarića mnogi se odlučuju na duboke ladice i okomite organizatore koji su odlična zamjena za ostavu koju mnogi stanovi nemaju.

MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: DARKO MIHALIĆ

Jedno od pravila kojeg bi se trebalo držati je tzv. pravilo kuhinjskog trokuta. Riječ je o konceptu koji definira udaljenost između tri osnovna aparata: štednjaka, hladnjaka i sudopera. Ustvari je sve vrlo jednostavno jer bi trebalo slijediti unos i pripremu hrane.

Hladnjak je tako najbliži ulazu zbog odlaganja stvari nakon kupovine, nakon toga ide sudoper kao mjesto gdje se namirnice peru i pripremaju te mjesto gdje se one kuhaju. Nijedna udaljenost ne bi trebala biti manja od 120 niti dulja od 270 centimetara.

MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: DARKO MIHALIĆ

Naravno, postoje situacije kada ovo pravilo nije moguće slijediti. To se može dogoditi ako instalacije nisu tako postavljene, a klijenti ne žele dodatni trošak njihovog premještanja ili ako zateknemo lineranu kuhinju.

U tom slučaju sa svake strane stavite visoki element za pećnicu i hladnjak, a na preostalu površinu rasporedite ploču za kuhanje i sudoper.


Komentari