“Zicnite se” i vi!

Ako ste se ikada zatekli na terminalu Savski most u Zagrebu, znate da ne slovi za jedan od ljepših u gradu. Prema ZET-ovim procjenama, na zagrebačkom terminalu Savski most dnevna se cirkulacija ljudi kreće između 20 i 25 tisuća ljudi, što ga čini jednim od ključnih terminala. Unatoč tome već dugo čeka na preuređenje. Kako ga jednostavno osvježiti i stvoriti mjesta za sjedenje dosjetile su se mlada produkt dizajnerica Vlatka Blakšić te sociologinja i likovna umjetnica Katerina Duda.


ZICNIse-01

Mlade kreativke osmislile su jednostavna sjedišta koja se lako montiraju na postojeću zaštitnu ogradu kod autobusnih perona. Osmišljena su prema dimenzijama ograde i prate estetiku okretišta, a njima nastoje barem privremeno riješiti problem zapuštenih stajališta, nedostatka sjedećih mjesta za putnike i općenito manjak adekvatne urbane opreme.

Ovim projektom postavljamo pitanje koliko možemo utjecati na okoliš, prostor u kojemu svakodnevno boravimo pasivno – čekajući prijevoz. Na koji način aktivirati zajednicu da uvjete u kojima boravimo učinimo humanijima?”  – objašnjava Vlatka odakle ideja te dodaje da su sjedišta tek početak- Prema ovom principu montaže na ogradu može se izraditi i drugu opremu poput koševa za smeće i stolića.

 

Ne sumnjamo da ćejednostavna i interesantna sjedišta razveseliti sve putnike koji će uskoro vrijeme čekanja prikratiti sjedenjem.

Nekoliko sjedećih mjesta osvanut će na zaštitnoj ogradi već sutra u 13 sati.

ZICNIse-03

Komentari