Domaći dizajnerski par Havranek i Lugonja dobili prestižnu međunarodnu nagradu Red Dot

Mladi dizajnerski dvojac Kristina Lugonja i Filip Havranek po treći puta su za svoj rad dobili Red Dot nagradu. Ovaj puta priznanje je zaslužila njihova kolekcija ručki Soft Metal, koju je proizvela domaća tvrtka Bertol Metal

 

 

Nakon nagrade za blagovaonički stol Stable i stolnu lampu Lap 2015. godine, još jedno Red Dot priznanje stiglo je na adresu Spacetime Studija, iza kojeg stoje mladi hrvatski industrijski dizajneri Kristina Lugonja i Filip Havranek.

Foto: Sanja Tušek

Internacionalni žiri ocijenio je njihovu kolekciju ručki Soft Metal najboljim u kategoriji produkt dizajna. Ručke vrlo jednostavnog i zanimljivog dizajna, namijenjenu naši su dizajneri radili za domaću tvrtku Bertol Metal. Nagrade Red Dot postoje preko šest desetljeća i dobro su poznate u svijetu dizajna te se dodjeljuju svake godine od strane Design Zentruma njemačke pokrajine Nordrhein Westfalen.

 

Foto: Sanja Tušek

Ove godine zadatak žirija nije bio nimalo lak jer su morali izabrati tek nekoliko najboljih iz područja produkt dizajna, između pristiglih 6500 proizvoda iz čak 60 zemalja. Kriteriji žirija su, osim estetike odnosno samog dizajna, kriteriji funkcionalnost, inovativnost, ergonomija, vještina izrade te odabir materijala proizvoda koje su dizajneri prijavili. Pod geslom “U potrazi za dobrim dizajnom i inovacijom”, odlučili su da, između ostaloga naši dizajneri dobiju nagradu za svoje ručke.

Foto: Sanja Tušek

Cijela Soft Metal kolekcija ručki nastoji svojim dizajnom i karakteristikama propitivati dizajn ručki za staklena vrata.

“Na spoju vertikalne i horizontalne osi dobiven je jednostavan uporabni detalj organskog oblika koji, osim što ručki daje prepoznatljiv karakter, učvršćuje njezinu konstrukciju. Posebnost ove ručke je što, za razliku od klasičnih tradicionalnih ručki za staklena vrata koje su od nehrđajućeg čelika, rađena od visokokvalitetne aluminijske legure koju je moguće plastificirati u različite boje i teksture, čime se arhitektima i dizajnerima interijera pruža veća razina slobode”, opisuju svoj nagrađeni proizvod dizajneri, koji su započeli zajednički djelovati 2012. godine.

Foto: Sanja Tušek

Od tada su surađivali s brojnim domaćim i inozemnim tvrtkama i arhitektonskim studijima na projektima uređenja interijera. Pored Red Dota, osvojili su još nekoliko domaćih i inozemnih nagrada u području produkt dizajna i rasvjete.

 

Komentari