DODIJELJEN ARHITEKTONSKI OSCAR: David Chipperfield osvojio je Pritzkera za 2023.

Pritzker, ugledna i najznačajnija nagrada u polju arhitekture ove godine otišla je u ruke britanskog arhitekta Davida Chipperfileda, iza kojeg je četiri desetljeća rada na brojnim projektima diljem svijeta.

 


Sir David Chipperfield na arhitektonskoj sceni je prisutan oko 40 godina, ali je njegov rad, smatraju mnogi kolege i teoretičari arhitekture, bio nedovoljno prepoznat. Ove godine ta nepravda mu je barem malo ublažena od strane struke koja mu je dodijelila nagradu Pritzker.

Britanski arhitekt Chipperfield je dobitnik 52. po redu prestižne Pritzkeove nagrade za arhitekturu, koja se smatra najznačajnijom nagradom u svijetu i mnogi je zovu arhitektonskim Oscarom.

Žiri, kojim je predsjedao Alejandro Aravenja u svom obrazloženju nagrade pohvalio ga je i zbog izbjegavanja trenova te je prepoznao njegovu ‘posvećenost arhitekturi podcijenjene, ali transformativne građanske prisutnosti’.

Foto: David Chipperfield architects

„Takav kapacitet izvođenja promišljenih dizajnerskih operacija unutar dimenzije održivosti nije bio u tolikoj mjeri viđen u arhitekturi posljednjih godina kao kod projekata Davida Chipperfielda. Održivost ne samo da eliminira suvišno, već je i prvi korak ka stvaranju struktura koje mogu trajati, fizički i kulturno“, stoji u izjavi žirija.

Foto: Simon Menges

Chipperfield je izjavio kako je oduševljen što je dobio ovu izvanrednu čast.
“Ovu nagradu shvaćam kao ohrabrenje da nastavim usmjeravati svoju pozornost ne samo na bit arhitekture i njezino značenje, već i na doprinos koji kao arhitekti možemo dati u rješavanju egzistencijalnih izazova klimatskih promjena i društvene nejednakosti”, rekao je Chipperfield .

Laureat Chipperfield je rođen u Londonu 1953., a karijeru je započeo nakon što je diplomirao na Kingston School of Art 1976., a godinu dana kasnije i na Architectural Association, najstarijoj privatnoj školi arhitekture u Velikoj Britaniji.

David Chipperfield architects

Radio je za kolege dobitnike Pritzkerove nagrade za arhitekturu, Normana Fostera i Richarda Rogersa, prije nego što je 1985. osnovao svoj istoimeni studio David Chipperfield Architects u Londonu. Danas njegov studio ima urede u Berlinu, Milanu, Šangaju i Santiagu de Composteli.

Jedan od prvih velikih projekata David Chipperfield Architects bio je linearni Muzej rijeke i veslanja na rijeci Temzi, koji je dovršio sa svojim studijem 1997. godine.

Foto: Iwan Baan

Učvrstivši svoju poziciju kao omiljenog arhitekta za građanske i kulturne građevine, njegov studio kreirao je niz značajnih projekata uključujući Hepworth u Wakefieldu 2011., Saint Louis Art Museum u Missouriju 2013., Museo Jumex u Mexico Cityju 2013. i James Simon Galerie u Berlinu 2018.
Drugi ključni projekti David Chipperfield Architects u javnoj sferi su Veles e Vents u Valenciji 2006., Turner Contemporary u Margateu 2011. i kapela na groblju Inagawa i centar za posjetitelje 2017.

Foto: Noshe

 

Komentari