Ovo su najbolji zeleni projekti u graditeljstvu u Hrvatskoj

Hrvatski savjet za zelenu gradnju dodijelio je posebna priznanja institucijama, tvrtkama i zaslužnim pojedincima koji su svoje projekte na poseban način učinili održivim i zelenim

Na nedavnoj blagdanskoj svečanosti u organizaciji triju neprofitnih udruga – Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske udruge proizvođača fasadnih sustava i Hrvatske udruge energetskih certifikatora, okupilo se više od 150 njihovih članova, partnera i visokih uzvanika, među kojima i ministar graditeljstva Lovro Kuščević. Susret se odvijao u ORIS kući arhitekture u Zagrebu, a priznanja je uručila mr. sc. Petra Škevin, dia, predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

U kategoriji Zelena gradnja u rezidencijalnom sektoru priznanja su dodijeljena: tvrtki VMD Grupa d.o.o. za primjenu principa održivosti u razvoju projekta VMD Kvart u Zagrebu te višegodišnju strategiju razvoja stambenih projekata s posebnim naglaskom na održivost, zaštitu okoliša i visoku kvalitetu građenja uz primjenu zelenih proizvoda i tehnologija. Dr. sc. Antun Mikec, suvlasnik tvrtki iz grupacije VMD-a proglašen je i prvim Ambasadorom zelene gradnje u Hrvatskoj.

U kategoriji Zelena gradnja u komercijalnom sektoru priznanja su dodijeljena tvrtki Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. za izniman doprinos održivosti u razvoju projekta novog putničkog terminala međunarodne zračne luke Zagreb dr. Franjo Tuđman koja je trenutno u fazi ishodovanja međunarodno priznatog certifikata Leed New Construction te tvrtki Maistra d.d. za strateško promišljanje o održivosti u svim razvojnim investicijskim projektima u hotelskoj industriji.

U kategoriji Zelena gradnja i zakonska regulativa priznanje je dobilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH za ulogu glavnog partnera u europskom projektu Build Upon kojeg provodi Hrvatski savjet za zelenu gradnju, a priznanje je uručeno ministru Lovri Kuščeviću.

U kategoriji Zelena gradnja u javnom sektoru, priznanja su dodijeljena OŠ Kajzerica iz Zagreba na čelu s ravnateljem Igorom Rukljačem, te nastavnicima i učenicima za najcjelovitije i izrazito kreativno uključivanje nastavnika i učenika u programe obilježavanja MOoja zelena škola i Green Apple Day of Service te direktorici tvrtke Moj Balkon, j.d.o.o. Željki Kolak za izniman angažman u provođenju projekta Green Apple Day of Service u suradnji s OŠ Kajzerica

U kategoriji Zelena gradnja i društvene djelatnosti priznanje je dodijeljeno tvrtki Holcim (Hrvatska ) d.o.o., za 10 godina organizacije Hrvatskog foruma o održivoj gradnji. Priznanje je preuzela gđa Julija Škoro, direktorica marketinga.

Komentari