PRIJE I POSLIJE: od nezanimljive smeđe kuhinje do šarmantne i vedre vintage oaze

Vintage stil uvukao se polako, ali sigurno u dizajn kuhinja, zahvaljujući kojem one izgledaju šarmantnije nego ikada prije. A ova će vam se naročito svidjeti, jer je kombinacija sive i tirkizne jednostavno neodoljiva!

 

Stara kuhinja djelovala je vlasnicima kao da pripada hostelu ili nekom studentskom stanu – bezlična i bez ijedne osobitosti. Stoga je ona bila prva prostorija koju su nakon useljenja podvrgnuli adaptaciji. Kako je stan bio u prilično dobrom stanju, vlasnici su odlučili useliti u njega bez puno dotjerivanja, čekajući bolju financijsku situaciju.

Vlasnicima se nisu sviđale nijanse smeđe na ormarićima, bež keramičke pločice na podu, kao ni one sive na zidu, a također im izbor boje radne plohe nije odgovarao. Velikim minusom smatrali su zidove koji su bili goli – bez ormarića, polica i bilo kakvog detalja. Kako su imali ograničen budžet, odlučili su se na djelomičan makeover te su nastojali sačuvati sve ono što se moglo i što im se sviđalo.

 

Foto: Sussie Bell

Stoga su odlučili pobojati postojeće kuhinjske donje ormariće u svijetlo plavu nijansu te zadržali sudoper, napu i ugradbeno kuhalo. Novi elementi koji su uneseni u kuhinju su laminat umjesto pločica, nove zidne pločice “metro” formata, nova boja i polica na zidovima te nova radna ploha s uzorkom drveta.

‘Ormarići su bili savršeno očuvani, ali fronte s uzorkom bukova drveta bila su nam pomalo dosadna, pa smo ih odlučili pobojati. I to u vlastitom aranžmanu. Ono što smo naučili iz toga je da je temeljni premaz iznimno bitan za uspješno bojanje kao i dovoljno vremena između nanošenja slojeva boje. Mi smo ostavili 48 sati između svakog bojanja”, otkrivaju vlasnici.

Foto: Sussie Bell

 

Najveći izazov vlasnicima je bilo postavljanje podova, koje su također sami izveli. Odabrali su laminat jer je bio povoljnija opcija, no dovoljno kvalitetan da izdrži godinama. Postavili su ga okomito na ormariće kako bi se dobila iluzija širine prostora u inače uskoj kuhinji.

Boja na zidovima i polica s brojnim detaljima donijeli su šarm kuhinji i stilski je podigli. I to su vlasnici sami napravili, no postavljanje pločica na zidu ipak su povjerili prijatelju, te mu i sami pomagali u postavljanju. Ovakav makeover stajao ih je oko 1000 funti, što je približno u kunama oko 8500 kn.

 

Izvor: Ideal Home

 

 

 

Komentari