Kako opremiti veliki dnevni boravak

Iako se najčešće hvatamo u koštac s malim prostorima, i oni veliki mogu biti težak zadatak, osobito dnevni boravci koji su ionako najveća prostorija u domu.

Imate li velik dnevni boravak ne morate pažljivo birati i mjeriti svaki komad namještaja strahujući da ćete zagušiti prostor. Velike prostorije dopuštaju igre u uređenju. To uključuje dekorativne stupove, funkcionalne pregrade, igranje različitim bojama i predimenzioniranim namještajem jer će se u velikom prostoru manji i lakši namještaj činiti još manjim.

U velikim je dnevnim boravcima dobro imati masivnije sofe i fotelje, kao i bogatiji namještaj za pohranu stvari. Kada je u pitanju raspored namještaja, čvrstih pravila nema – već sam razmještaj uvelike će pridonijeti vizualnom dojmu. Poželjno je postaviti i veliko središnje rasvjetno tijelo koje će spajati čitavu prostoriju. Ako planirate u interijer uklopiti tepih, odaberite jedan ili više tepiha većih dimenzija umjesto nekoliko manjih.

Dnevni boravci jako velike kvadrature često se uređuju u različitim klasičnim stilovima jer se odlično uklapaju u velike prostore jasno sugerirajući luksuz. Međutim, veliki dnevni boravci  izvrsno će se opremiti i modernim namještajem, posebice kultnim klasicima 20-tog stoljeća.

Foto: Ivano readaeli
Foto: Ivano Readaeli

U velikim dnevnim boravcima najvažnije je dobro rasporediti prostor na zone. To mogu biti dijelovi poput kutka za čitanje (ležaljka i police s knjigama), zone za komunikaciju i gledanje TV (sofa i fotelje), zona za društvene igre (bilijarski stol, stol za kartanje), zona za blagovanje i drugo. Ovakvi prostori vole i raskošnije zastore s naborima, bez obzira na vrstu tkanine. Kako bi sve djelovao osmisleno, važno je da se prostor vizualno poveže istovjetnim bojama, materijalima i tekstilom. Slobodno birajte zagasitije tonove, poput tamno smeđe, boje crnog vina, tamno zelenu, pa čak i crnu. Želimo li vizualno spustiti visoki strop, možete ga obojiti u neku tamnu nijansu.

Foto: Ivano Readaeli
Foto: Ivano Readaeli

Veliki dnevni boravci dobro će  podnijeti i različite dekorativne elemente poput štukatura ili pak ormare s izrezbarenim frontama.

Komentari