Dnevni boravak – stil, raspored i planiranje

Dnevni boravak prostorija je u kojoj provodimo najviše vremena. Stil njegova uređenja najčešće određuje i izgled ostalih prostorija. Zato dnevnom boravku valja posvetiti najviše pažnje.

Honey Bee Interiors, via Houzz
Honey Bee Interiors, via Houzz

Za dobro planiranje dnevne sobe važno je uzeti u obzir kvadraturu sobe, broj osoba koji će u njoj boraviti svaki dan, udaljenost sofe od mjesta predviđenog za TV, a valja i razmisliti o tome hoće li dnevni boravak ponekad služiti i kao mjesto gdje će prespavati gosti. Ako je dnevni boravak malih dimenzija, komode svakako smjestite uz zid. Fotelje ili stoliće možete rasporediti ležernije. Televizor smjestite na zid koji nije direktno izložen suncu i pripazite da veličinu ekrana uskladite s udaljenošću od sofe. Ako je moguće, razmak između namještaja neka ne bude manji od 70 cm.

Jednom kada odredite raspored boravka i smjestite sav namještaj, možete krenuti s odabirom stila uređenja. Slobodno zaboravite usklađivanje svih elemenata. Miješanjem namještaja i dekoracija koji pripadaju različitim stilovima ćete izbjeći hladan, kataloški izgled sobe. Bez obzira na to odlučite li se za klasično uređenje, rustikalno, minimalističko ili pak popularni shabby, nemojte robovati pravilima.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Dodajte pokoji naslijeđeni komad i vodite računa o načinu života koji vodite. Užurbani, urbani tipovi teže jednostavnim i praktičnim rješenjima. Velike obitelji u kućama traže toplinu doma, jednostavno održavanje i puno mjesta za skladištenje.

Na koncu, sve se svodi na vaše potrebe, stoga se nemojte povoditi za prolaznim trendovima i uobičajenim rješenjima koja jednostavno nisu za vas.

Dizajn: Elizabeth Metcalfe
Dizajn: Elizabeth Metcalfe
Komentari