Namještaj za terase i balkone

Namještaj balkona i terasa uvelike određuje atmosferu i diktira prvi dojam o prostoru. Najčešći namještaj koji viđamo na balkonima i tersama su, naravno, stolice i stol. Uz ove komade, nerijetko možemo vidjeti i vrtne sofe, ležaljke. sofe za ljuljanje, tabure, zidnu ili samostojeću policu, pomoćne stoliće i drugo.

Prilikom odabira namještaja, važno je da vodite brigu o tome je li prostor izravno izložen vremenskim utjecajima. Kiša, vlaga, sunce, temperaturne razlike – sve to može itekako utjecati na izgled namještaja. Pred vama je nekoliko opcija kada su u pitanju materijali. Važno je da materijal bude otporan na vremenske uvjete. Napokon, zasigurno ne želite tople dane provoditi čisteći ostatke prljavštine od sinoćnjeg pljuska ili pak svako malo virkati prema nebu u očekivanju kiše i selidbe namještaja.

Drveni namještaj

U tom slučaju, najbolji je odabir tikovina. Iako skupa, tikovina sadrži visok udio ulja, što je čini otpornom na vlagu. Sve druge vrste drveta, od onih domaćih pa sve do stranih i egzotičnih, trebaju zaštitni premaz lakom ili tikovim uljem na kraju ljeta. Garniture od tikovine nije potrebno premazivati, osim eventualno prirodnim uljima. Nakon duže upotrebe, tikovina će poprimiti srebrno-sivi ton koji će i dalje izgledati prirodno i lijepo.

Sintetički materijali

Za one koji na pravom drvu ipak ne inzistiraju, ali žele topao i prirodan izgled svog namještaja, dobar izbor su sintetički materijali koji vjerno imitiraju drvo i ratan. Za razliku od njih, sintetički se materijali puno lakše održavaju, a često su cjenovno nižeg ranga. Uz to, takav je namještaj vrlo otporan na vremenske uvjete, a može se nabaviti u najrazličitijim bojama, stilovima i oblicima.

Metalni namještaj

Namještaj od kovanog željeza ili lakiranog metala obrađen je specijalnim lakovima, a za bolju postojanost barem jednom godišnje mogu se premazati i posebnim voskom za zaštitu. Njih možete pronaći u bilo kojoj prodavaonici boja i lakova. Među češće materijale ove kategorije spada i aluminij.

Plastični namještaj

Danas se može pronaći vrlo velik izbor boja i oblika plastičnog namještaja. No, nije to namještaj koji izgleda jeftino i dosadno, upravo suprotno. S druge strane, vrlo je otporan na sve vremenske prilike, ali i ogrebotine. Sve to “upakirano” je u najrazličitije boje i oblike ovog vječnog materijala. Još jedna prednost je i laka prenosivoat. Obično vrlo laka, plastika je idealna ako namještaj planirate često premještati. Možete odabrati i modele koji se rasklapaju. Napokon, plastični namještaj izgleda jednako dobro u interijerima i eksterijerima, na klasičnim podovima, šljunku ili travi. Bilo da je riječ o namještaju ravnih linija ili pak raznih inačica klasičnih oblika, ovaj tip namještaja svakako će terasu ili balkon učiniti atraktivnom oazom na otvorenom.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Komentari