SVIJET SUKULENATA: nestašne zelene kovrče nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Ovo će biti prava poslastica za sve ljubitelje sukulenata, a njih je doista čitava vojska. Uvijeni listovi poput spirale čine Albucu concordianu biljkom poželjnom za svaki interijer i eksterijer!

 

 


Albuca concordiana je nova vrsta sukulenta koji nas je osvojio svojim neobičnim oblikom. Svijet sukulenata upravo je po tome, između ostaloga poznat – originalan ‘dizajn’ listova ili cvijetova ne može proći nezamijećeno.

To je vjerojatno, uz nezahtjevno održavanje, jedan od glavnih aduta zašto sukulenti imaju sve veći broj obožavatelja. Dovoljno im je sasvim malo vode i zemlje te izvrsno podnose velike vrućine, što nimalo ne čudi jer dolaze s juga Afrike.

Foto: Greg app

Albuca concordiana ima prekrasne uvijene listove poput spirala ili kovrči kose koje se prpošno šepure iz tegli u koje su zasađene. Izvrsno se snalaze, kao i svi sukulenti na kamenjacima, a mogu narasti do 20 centimetara. Njezini plavkasto sivi plosnati uvojci narastu do sedam centimetara i širine četiri milimetra. Sve ovo čini A. concordianu vrlo traženom među ljubiteljima sukulenata.

 

Foto: @cururoru

Kao i ostali sukulenti nije zahtjevna za uzgoj – potrebno joj je minimalno vode jer će u suprotnom male lukovice brzo struliti. Ono što bi trebali imati u vidu, ako želite bolje kovrče, staviti je na jači izvor svjetlosti. Dakle, ona je ljubiteljica direktnog sunca. Što je na toplijoj i sunčanijoj poziciji koja ima minimalno vlage, bolje će uspjevati.

Foto: Reddit

Najbolje je birati supstrat koji je namijenjen sukulentima (tzv. mješavina za sukulente) te saditi u tegle s drenažom te od prirodnih materijala (gline). Albucu je dovoljno jednom godišnje prihraniti tekućim gnojivom razrijeđenim u vodi.

Footo: @lafermeauxcactus

 

Komentari