Svi su ludi za japandijem: kako do novog stila uređenja u svome domu

Ljubitelji skandinavskog dizajna i minimalizma specifičnog za Japan jedva su dočekali da ova dva stila stvore novi uzbudljivi i šarmantni hibrid: japandi. Kako ga možete postići u svome domu, saznajte u nastavku

 

Dizajneri često ističu kako su posebno zanimljivi i imaju “ono nešto” interijeri koji kombiniraju dva ili više stila. No, sada vam predstavljamo stil koji je spoj dvaju stilova. Japandi mu je ime! Ovaj hibrid dvaju stilova – skandinavskog i minimalizma, spaja rustikalnu notu nordijskog dizajna s tradicionalnom elegancijom koja je povezana s japanskim stilovima kojima je zajednički nazivnik minimalizam.

Nedavno smo na našem portalu predstavili ovaj stil i njegove osnovne karakteristike, a sada vam želimo pokazati kako ga možete postići u svome domu. Vjerujemo da je za mnoge koji nisu skloni maksimalizmu i klasici koji su sada u trendu, upravo japandi stil koji su čekali.

 

Odaberite kontrastne boje

Dizajneri ističu kako je kontrast ključ za stvaranje vizualno zanimljivih interijera, a japandi u tome svakako nije iznimka. U ovom slučaju paleta boja je najlakši način da vidite kako jukstapozicija, odnosno stavljanje kontrastnih boja jedne pored druge definira taj trend i stvara novi i uzbudljiv izgled.

Foto: Studio Revolution

Prvi korak je razumijevanje određenih svojstava svakog stila. S jedne strane, skandinavski dizajn karakterizira mješavina svijetlih, neutralnih nijansi, prirodnog drva i pastelnih detalja kao jakih naglasaka. Japanski stil, s druge strane, poznat je po bogatijim tonovima. Izgrađen je od obojenih drvenih površina okruženih privlačnim crnim i crvenim dodacima.

 

Foto: Scandinavian Homes

Većina japandi soba počinje tamnijom bazom, obično zasićenom, neutralnom bojom. Kontrast se tada stvara kroz unošenje mješavine svijetlog drveta i crnih nijansi. Čak su i akcenti obično jednobojni. Međutim, nekoliko živih boja može se dodati prirodnim detaljima kao što su sobne biljke.

 

Kombinirajte oba stila namještaja

U želji da uredite interijer u japandi stilu, trebali biste se odvažiti na kombiniranje namještaja i detalja iz obje od ovih estetika, skandinavske i japanske.

 

Foto: Creativ Boards

Oba stila imaju namještaj definiran čistim linijama i s naglaskom na praktičnosti, no postoji nekoliko ključnih razlika. Skandinavski namještaj obično se sastoji od svijetlog drva i ima opuštenu i rustikalnu, gotovo seosku kvalitetu. Japanski komadi, s druge strane, malo su rafiniraniji. Imaju obojene drvene površine i dolaze u više elegantno zakrivljenih oblika.

 

Foto: The Basket Room

Korištenje mješavine oba stila u interijeru omogućuje vam da implementirate atmosferu skladnog kontrasta. Slobodno upotrijebite mješavinu tonova drva u prostoru i ugradite komade sa zakrivljenim i ravnim linijama. Time se prostoru dodaje jedinstveni osjećaj teksture, što ga čini vizualno zanimljivim.

 

Foto: Koch Architects Inc., Joanne Koch

 

Odaberite dodatnu opremu

Detalji imaju manju važnost u skandinavskom i japanskom dizajnu jer su u prvom planu namještaj, materijali i oblici. Oba stila njeguju visok stupanj estetike, ali funkcionalnost je na prvom mjestu. Međutim, svaki stil, pa tako i ovaj mora sadržavati nekoliko komada dekora, kako bi se osigurala potrebna atmosfera i dojam te prostor oplemenio te se vidjelo da postoji koncept uređenja.

 

Foto: Italian Bark

Skandinavski detalji usredotočeni su na udobnost. Oni se oslanjaju na predmete kao što su plišane prostirke, bogati jastuci i udobne deke kako bi interijerima pružili osjećaj doma. Japanski naglasci obično su uporabni predmeti poput vaza ili čajnika. Japandi sobe uključuju mješavinu oba, iako se još uvijek osjećaju jednostavno i minimalistički.

 

Foto: MyNiceHome

I na koncu, u oba stila postoji jedna zajednička karakteristika. Oba se stila u velikoj mjeri oslanjaju na prirodne elemente kao što su biljke kako bi udahnuli osjećaj živosti u svoj dekor. Svakako uključite biljke u svoj japandi interijer kako bi prostor izgledao još više povezan.

 

Komentari