UPOZNAJTE JAPANDI: novi stil uređenja interijera koji ćete obožavati

Skandinavski stil definitivno odlazi u povijest. Nakon gotovo desetljeća suverene vladavine našim interijerima, njegovu jednostavnost zamijenio je maksimalizam, oble linije, zlato, bogati materijali i kolorit. No, volite li jednostavnost i funkcionalnost, japandi je upravo ono što ste čekali.

Kao što mu i naziv govori, japandi je miks japanskog i skandi stila koji odiše minimalizmom. U prvom redu ističe se jednostavnim i ravnim linijama, kao i pažljivim odabirom materijala. Dominiraju, naravno, oni prirodni, a isto vrijedi i za paletu boja koja se kreće od neutralnih do zemljanih, ali nerijetko i onih tamnih. Ovaj stilski hibrid vješto spaja notu rustike koju nosi sveprisutni skandi i spaja je s minimalističkom elegancijom vječnog japanskog stila, nudeći tako najbolje od dvaju svjetova.

Scandinavian Homes

Iako (doslovno) dolaze s različitih krajeva svijeta, nije teško zaključiti zašto su se skandinavski i japanski stil tako dobro isprepleli. Oba predstavljaju minimalizam u punom smislu riječi, stavljaju funkcionalnost prostora u prvi plan i oslanjaju se samo na nekolicinu statement komada poput interesantne lampe, upečatljivih uokvirenih fotografija, ali i mnoštvo biljaka.

No, ono što stvarno čini japandi zanimljivim je ono u čemu se razlikuju: kada japanski stil ode u pretjeranu jednostavnost, rustikalni skandi elementi su tu da vrate ravnotežu. S druge strane, nordijski stil može u svojoj bjelini izgledati sterilno, a oslanjajući se na japanske bogate nijanse, upravo to možemo vrlo lako izbjeći.

Scandinavian Homes

Iako je relativno nov, sigurni smo da će ovaj minimalistički, ali itekako zanimljiv stil definitivno naći put do publike. Možda i jesmo zasićeni skandinavskim stilom, no nitko od nas ne može se zasititi funkcionalnosti koja je ovom stilu utkana u genom.

Preostaje nam samo vidjeti kako će se razvijati i kojim će sve interijerima zavladati.

Foto: Vrede
Foto: Vrede
Scandinavian homes
Scandinavian Homes
Scandinavian Homes

Mi ga definitivno isprobavamo, a vi?

Komentari