Ribarska kućica postala je šarmantna vikendica koja izvrsno spaja staro i novo

Vodimo vas u Portugal, u kućicu za odmor koja je nekoć bila skromna ribarska koliba, tipična za mjesta na jugu zemlje. Vlasnici su adaptacijom nastojali sačuvati autentične elemente te prostor prilagoditi suvremenom načinu života

 


Vrijeme je godišnjih odmora kada nam je srce, bez obzira živimo li negdje u unutrašnjosti, ustvari na – moru. Planiramo kamo otići a usput malo i sanjarimo o mjestima na kojima bismo željeli biti i odmarati u miru i tišini.  Takva je i ova kuća u koju vas vodimo, smještena u labirintu tipičnih uskih i živopisnih uličica koje odlikuju mjesta na Mediteranu.

Nalazi se u mjestu Pêre na jugu Portugala i prava je ljetna oaza, idealna za provođenje godišnjeg odmora, naročito ako želite pobjeći od gradske vreve, ljudi i asfalta. Ovo je malo mjesto, nekad ribarsko selo koje više-manje izgleda nepromijenjeno desetinama godina. Većina vlasnika ostavila je kuće u tradicionalnoj gradnji, adaptirajući ih i modernizirajući tako da se što manje toga promjeni u samoj arhitekturi.

Foto: Renée Frinking / Features&More/ Photofoyer

Vlasnici Esther i Bas su uz pomoć dizajnerice i stilistice Wilme Custers stvorili upravo takav interijer – koji je postao funkcionalniji i ima sve potrebno za suvremeni način života, a da istvoremeno zadrži starinski štih i ima autentični duh ribarske kućice. Tako su ostali bijeli zidovi, kao i originalne pločice, a korišteni su prirodni materijali te vintage namještaj i detalji.

Foto: Renée Frinking / Features&More/ Photofoyer

Taj starinski ambijent i šarm bio je ono što je privuklo vlasnike, a zapuštenost i puno posla koji je stajao pred njima nije im predstavljalo prepreku da ipak kupe kuću i pretvore je u svoju ljetnu oazu iz snova. Bilo je potrebno obnoviti zidove te dio podova, kao i vanjske otvore.

Također, tijekom adaptacije kuhinja i dnevni boravak su postali otvoreni prema terasi koja je postala šank kao i blagovaonica. Tako se unutarnji sadržaj povezao još snažnije s vanjskim što je vrlo bitno kod kuća za odmor.

Foto: Renée Frinking / Features&More/ Photofoyer

Pored kuhinje i dnevnog boravka koji su micanjem zida postali jedna otvorena prostorija, u kući se nalazi hodnik, kupaonica te dvije spavaće sobe unutar kojih su se napravile tuš kabine s umivaonikom.

 

 

Komentari