Šarmantan jednosobni ženski stan od 30 m2 pretvoren je u dvosobni

Vodimo vas u jednostavno, ali skladno i funkcionalno uređen jednosobni stan u koji je dizajnerskom intervencijom pretvoren u dvosobni. Tako se je njegova vlasnica dobila odvojeni kutak za spavanje u koji dopire prirodna svjetlost, baš kao što je i željela

 

Francuski studio Les murs ont des oreilles potpisuje projekt adaptacije i uređenja stana od svega 30 četvornih metara. Stan se prije preuređenja sastojao od tri zatvorene prostorije – jedne veće koja je služila kao dnevna i spavaća i dvije manje – kuhinje i kupaonice, te je vlasnica poželjela da ima odvojeni dio za spavanje. Stoga su dizajneri smanjili površinu kupaonice te od toga dijela i dijela glavne sobe, rušenjem zidova, napravili dio za spavanje. Spavaći dio od ostatka je prostora odijeljen gipsano-staklenom pregradom, zahvaljujući kojoj u ovaj dio dolazi prirodno svjetlo.

Jedina zatvorena prostorija u stanu je kupaonica, dok je ostatak pretvoren u open space koji čine spavaonica s garderobom, boravak i kuhinja. Otvaranjem kuhinje prema boravku prostor se doima vizualno većim, a i više je prostora oko dijela za blagovanje. Dio za blagovanje zamišljen je kao kuhinjski otok, što je stvorilo dodatni prostor za pohranu. Dodatni dio za pohranu nalazi se u maloj ostavi unutar kuhinje. Malene niše u hodniku te boravku također su iskorištene za pohranu stvari – obuće i odjeće, odnosno kao polica za dekoracije.

Ovako je stan postao funkcionalniji, svjetliji i ugodniji te u potpunosti odgovara potrebama vlasnice. Uređen je u skandinavskom stilu te u njemu dominiraju neutralne svijetle nijanse, prije svega bijela, s dodatkom nježnih i nenametljivih akcenata u ružičastoj i plavoj. Linije su pročišćene i jednostavne, s minimalno namještaja i detalja što odaje dojam prostranosti.