Preslatka koliba Nolla: što vam više treba za savršen odmor?

Nolla je niskoenergetska koliba za kampiranje, svojevrsna eko varijanta kamp kućice. Mobilna je, napravljena od skandinavskog drveta, a energiju crpi preko solarnih panela te ima minimalan štetan utjecaj na okoliš. Stoga nije ni čudo da je njezini proizvođači reklamiraju kao kolibu koja nikada nije ni postojala!

 

Finski arhitekt i dizajner Robin Falck pravi je majstor kada su mali objekti za odmor u pitanju. Nakon mikro kolibe svijetu je ovih dana predstavio još jedan mini izdanak, idealan za moderno kampiranje, koji kao i njegov prethodnik ima ekološki koncept. Riječ je o Nolla kolibi tzv. A oblika koja je niskoenergetska – u skladu je s prirodom, rađena je od prirodnog finskog drveta te ima minimalan utjecaj na okolinu.

 

Foto: Robinfalck.com

Koliba dobiva električnu energiju pomoću solarnih panela instaliranih duž cijele površine krova koji omogućuju boravak tijekom cijele godine u njoj, u svim vremenskim uvjetima. I kada je iznimno vruće, može se bez problema boraviti u njoj, bez upotrebe klime. Isto vrijedi i za zimu – dodatno grijanje nije potrebno. Naime, pećnica u kolibi, pored kuhanja, obavlja i funkciju grijanja, radi na obnovljivi dizel, napravljen od otpada.

 

Foto: Robinfalck.com

 

Pored toga, kućica koju je proizvela tvrtka Neste, može se seliti s lokacije na lokaciju s minimalnim utjecajem na okolinu. S obzirom na svoju mobilnost ona je nešto poput jednostavnije i ekološki prihvatljivije verzije kamp kućice. Nolla se može iznajmiti putem Airbnb-ja za 200 kn po noćenju, a može biti sastavni dio naših domova – idealno mjesto za igranje djece u vrtu ili privatni kutak za članove obitelji, kada se žele malo osamiti.

 

Foto: Robinfalck.com

 

Nolla je visoka četiri metra, a njezina unutrašnjost u kojoj vladaju samo prirodni materijali – drvo, pamuk i juta, prostire se na svega 9 četvornih metara, što je dovoljno za dva ležaja, noćni ormarić koji služi kao klub stolić te za objed, police za garderobu te mini kuhinju. Cijela prednja strana kolibe je staklena stijena koja omogućava puno prirodnog svjetla te prekrasan pogled na okoliš.

 

Foto: Robinfalck.com

 

Namještaj u kućici napravljen je u cjelosti od recikliranih materijala, posuđe je moguće kompostirati, što cijeli projekt čini savršenim eko konceptom.

 

Foto: Robinfalck.com
Komentari