Kompaktni mali stan za najam: 29 kvadrata u kojima je iskorišten svaki centimetar

Iako broj kvadrata upućuje na to da je riječ o doista skučenom prostoru, budući da je namijenjen za najam – to i nije neki problem. Pogledajte kako je osmišljen interijer i inspirirajte se dobrim idejama!

 


Dok nam u životnom prostoru mali broj kvadrata može predstavljati veliki problem jer nemamo dosta prostora za sve što trebamo, u onima za kratkoročni najam je stvar posve drugačija. Tamo su male kvadrature dobrodošle, a problem opremanja ovakvog stana nije zahtjevan kao da se stalno živi u njemu.

Prije svega, apartmani za najam ne trebaju puno prostora za skladištenje, kao ni veliku kuhinju ni blagovaonicu. Većina gostiju malo boravi u kuhinji, za štednjakom jer uglavnom jede vani. Stoga je bitno naglasak staviti na to da stan ima sve potrebno, a prije svega dobar i udoban krevet.

FOTO: MIHAIL ČEKALOV

Upravo time se vodila dizajnerica Elizabeta Tkacheva iz studija Artefact kada je uređivala ovaj mali stan površine 29 kvadrata, za kratkoročni najam. Apartman se nalazi u planinskom mjestu i pogodan je za turizam cijele godine jer je udaljen od mora svega pola sata vožnje.

FOTO: MIHAIL ČEKALOV
FOTO: MIHAIL ČEKALOV

Zahtjeva vlasnika je bio da apartman ima pravi ležaj za dvije osobe te da postoji još jedan dodatni ležaj ako zatreba. Stoga se dizajnerica odlučila na veliki krevet te sofu na razvlačenje, na kojoj može spavati jedna osoba.

Kako su pozicije kupaonice i kuhinje bile definirane, a vlasnici nisu bili za preinake i seljenje instalacija, dizajnerica je koncept uređenja podredila tome. U hodnik je stavila ormare koji su zadovolji potrebu za skladištenjem, a u veliku sobu pored kuhinje postavila je sofu na rasklapanje, klub stolić te mali okrugli blagovaonski stol. Tako se stvorila mini dnevna zona u kojoj je moguće jesti i odmarati uz TV.

FOTO: MIHAIL ČEKALOV

Ostatak prostora, do prozora namijenjen je bračnom krevetu koji je od dnevnog boravka odvojen pregradom od drvenih letvica. Tako se vizualno odvojio prostor, a iz kreveta se pruža lijepi pogled na mjesto i planine. U produžetku je otvoreni balkon, idealno mjesto za opuštanje u toplim danima.

Otvoreni balkon je mjesto za opuštanje u toplim danima, kojih u regiji ima mnogo. Tako su u studiju raspoređena četiri mjesta za spavanje.

FOTO: MIHAIL ČEKALOV

Iako vrlo mali, stan obiluje bojama: na neutralnoj bazi nalaze se zeleni, ružičasti, tamnoružičasti i narančasti naglasci. Najviše su ipak zastupljene nijanse zelene. To je interijeru dalo dinamiku i vedrinu, koje naročito dobro dođu u zimskim danima i čine prostor ugodnijim za boravak.

U dekoraciji su korištene tapete u hodniku i spavaćem dijelu, a nasuprot kreveta nalazi se zid s velikim ogledalom koji stvara i dojam prostornosti.

FOTO: MIHAIL ČEKALOV

 

Komentari