PLAN D.KONFERENCIJA 2022: evo što nas sve očekuje na ovogodišnjem izdanju

U četvrtak i petak 8. i 9. prosinca u Orisu – Kući arhitekture održat će se treća Plan D.konferencija s temom Stvarna mjesta/Real Places.

 

 U sklopu programa predavanja, razgovora i promocija sudjeluju Nedeljko Dragić, Damir Gamulin, Orsat Franković, Rujana Rebernjak, Željko Serdarević i  niz drugih gostiju i sugovornika. Najavljen je i i postprogram konferencije s radionicom Stanislava Habjana i izložbom Mirande Herceg i Ksenije Jurinec u HDD galeriji.

Ljubitelje dizajna i vizualne kulture razveselit će i pop-up knjižara s knjigama po povoljnoj cijeni, a ulaz na sva događanja je besplatan.

Promo foto / pop up knjižara

Ovogodišnja Plan D.konferencija bavi se povratakom života u javne prostore, obnavljanjem na ponešto drukčijim osnovama, našom vezom s fizičkim svijetom, s gradovima, ulicama, jednih s drugima nakon gotovo dvije godine pandemijske krize. Pozabavit će se tako stvarnim, ali i imaginarnim prostorima koje smo izgradili za sebe.

ZABRINJAVAJUĆ PODATAK: čak 23 posto Hrvata živi i radi u zgradama koje nisu sigurne po zdravlje


Prvi dan diskurzivnog dijela programa, u četvrtak od 19 do 21 sata, bit će u cijelosti posvećen najpoznatijem grafičkom dizajneru s ovih prostora Nedeljku Dragiću te predstaviti novoobjavljenu monografiju koja daje pregled njegovog grafičkog dizajna i ilustracije.

Osim promocije same knjige koja počinje u 19 sati, posjetitelje očekuje i predavanje Željka Serdarevića u 20 sati o “tipografskim prizorištima”, načinima na koje Dragić slovima, tekstom, u animaciji, ilustraciji, karikaturi i dizajnu gradi dinamične imaginarne svjetove. Program prvog dana završava projekcijom Dragićevog kratkog animiranog filma Dnevnik, iz 1974. godine.

Promo foto / Orsat Franković

Drugi dan konferencije (petak) započinje u 18 sati promocijom još jednog novog izdanja, publikacije Orsat Franković / Flomaster: Stvaranje mjesta. Knjiga je proizašla iz nedavno održane istoimene izložbe i pokazuje nam kako grafički dizajn može snažno govoriti o pojmovima kao što su grad, prostori, mjesta, ideja doma, osjećaj distance i pripadnosti.

Na knjigu će se osvrnuti povjesničarka umjetnosti Sanja Sekelj, kustosica MUO Koraljka Vlajo, Marko Golub i Orsat Franković.

Promo foto / Rujana Rebernjak

Potom od 19 sati nastupa gošća iz Londona, Rujana Rebernjak, koja će u svom predavanju Od bita do environmenta: Kibernetika i dizajn od 1960-ih do 1980-ih godina govoriti o razvoju teorije i prakse kibernetike koja je ostavila duboki trag u hrvatskoj kulturi dizajna, te o načinu na koje je utjecala i na poimanje problematike ‘okoliša’ (environmenta).

Promo foto / Damir Gamulin

Finalno predavanje u drugoj večeri konferencije održat će Damir Gamulin, koji u 20 sati nastupa s predavanjem pod naslovom O prostoru, u prostoru, za prostor u kojem polazi od svog iskustva multidisciplinarnih suradnji na projektima koji su se upravo bavili stvarnim prostorima.

Više o predavačima i temi konferencije možete pročitati ovdje.

Komentari