DIZAJN KAO ODRAZ STVARNOSTI: sedmo izdanje Zagreb Design Weeka u znaku korone i nove normalnosti

Korona i Nova normalnost teme su ovogodišnjeg, sedmog izdanja Zagreb Design Weeka koji se u Hali V Tehničkog muzeja održava od 1. do 6. rujna

 

 

Sedmo izdanje najvećeg hrvatskog događanja za dizajn odvija se u znaku korone. Iako je većina „design weekova“, izložbi, sajmova i festivala otkazana, Zagreb Design Week ide dalje, ali umjesto na proljeće, održat će se na jesen, od 1. do 6. rujna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

S PROŠLOGODIŠNJEG SAJMA DIZAJNA / Foto: ZGDW

Dizajn daje odgovore na aktualnu situaciju

Ovogodišnja tema nije mogla biti ništa drugo nego korona i „nova normalnost“ (new normal). Dizajn rješava probleme, a korona je postala globalni problem broj jedan. Natjerala je sve nas da stubokom promijenimo život. Hoćemo li se ikad vratiti na prijašnji život ili moramo dizajnirati novu normalnost, kako ćemo redizajnirati svijet a kako nam je preko noći dom postao ured – kakav namještaj nam treba?

Niz dizajnera već ima spremne odgovore na ova pitanja i oni će biti predstavljeni na sedmom Zagreb Design Weeku u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

S PROŠLOGODIŠNJEG SAJMA DIZAJNA / Foto: ZGDW

Najnoviji produkt dizajn

U prizemlju Hale V, na 1000 m2 proteže se ZGDW Concept Store koji nudi najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu, od namještaja i odjeće do nakita i igračaka. Publika će ovdje moći vidjeti niz svjetskih i hrvatskih premijera novih proizvoda. Nove proizvode predstavit će neki od najboljih hrvatskih proizvođača namještaja Dizzconcept, Milla&Milli i Nunc.

POLICE SFUMATO BRENDA NUNC / Foto: Domagoj Kunić

Svoj namještaj po prvi puta predstavljaju Sobočan, te dizajnerica Carmen Mikuš. Posjetitelji će po diskontnim cijenama moći kupiti i namještaj nekih od najboljih svjetskih dizajnera, marki 1010 Copenhagen, iota, knIndustrie, Paola C i Vito Nesta.

DIZZCONCEPT ĆE PREDSTAVITI OFFICE SHELL, PROJEKT RADNOG PROSTORA U DOBA KORONE / Foto: ZGDW

Nagrada za dizajn postaje međunarodna

Po prvi puta „ZGDW Award“, nagrada za dizajn postaje međunarodna i dodjeljuje se u šest kategorija – Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija. Finalisti „ZGDW Award“ 2020. bit će predstavljeni izložbom u Hali V, kada će međunarodni žiri proglasiti pobjednike.

 

Brend Milla&Milli predstavit će klub stolić Bloom / Foto: ZGDW

Atraktivna tema festivala

ZGDW Food Design u kontekstu ovogodišnje teme festivala propituje utjecaj pandemije korone na blagovanje i budućnost koju donose brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje zaraze. Boir, hrvatski studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje, dizajnirao je instalaciju koja sučeljava „normalnost“ kakvu smo poznavali i „novu normalnost“.

INSTALACIJA STUDIJA BOIR KOJI SE BAVI DIZAJNOM PRIBORA ZA JELO / Foto: ZGDW

Zrcalno simetrično sučeljena dva prostora povezana su velikim stolom za blagovanje. Na njemu su prikazana dva različita načina posluživanja hrane u kontekstu javnih događaja i restorana. Boir je ponudio nove konceptualne prijedloge pribora za blagovanje koji usprkos novim restrikcijama zadržava važnu društvenu i kulturnu dimenziju jela — dijeljenje.

EKSPONATI S IZLOŽBE ZAGREBAČKA AMBALAŽA / Foto: ZGDW

Izložba Zagrebačka ambalaža

Povijesna izložba „Zagrebačka ambalaža“ iz Zbirke Bulaić otkriva danas nezamislivu snagu zagrebačke industrije stvorene u Austro Ugarskoj. Od Arka i Bizjaka do Penkale i Uniona, danas zaboravljene tvrtke i dizajneri stvorili su vizualne identitete i ambalažu koji predstavljaju vrijednu baštinu hrvatskog i svjetskog dizajna. Većina izložaka nastala je u razdoblju između dva svjetska rata. Kustosica izložbe je Maja Arčabić.

RAD UČENIKA ŠKOLE ZA PRIMJENJENU UMJETNOST I DIZAJN IZ ZAGREBA / Foto: ZGDW

Radovi učenika i studenata

Studenti dizajna jedanaest škola i fakulteta predstavit će svoje radove — Poslovno veleučilište Zagreb, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Rijeci — Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu — Agronomski fakultet / Studij krajobrazne arhitekture, Arhitektonski fakultet / Studij dizajna, Šumarski fakultet, Tekstilno tehnološki fakultet, Tehničko veleučilište Zagreb i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Po prvi puta, uz hrvatske studente, predstavljaju se i studenti iz Austrije, FH Joanneum (Hochschule für Angewandte Wissenschaften) i BiH, Sveučilište u Sarajevu — Akademija likovnih umjetnosti.

RAD UČENIKA ŠKOLE ZA PRIMJENJENU UMJETNOST I DIZAJN IZ ZAGREBA / Foto: ZGDW

 

Austrijski kulturni forum u Zagrebu predstavlja dvije izložbe plakata nastalih kao odgovor na koronu. Izložba „Separated Together“ („Zajedno razdvojeni“) nastala je kao rezultat poziva studentima, dok izložba „The Change Club“ („Klub promjene“) predstavlja rad šesnaest dizajnera. Obje izložbe u Zagreb dolaze u suradnji s Tomislavom Bobincem, predavačem na FH Joanneum.

KLUB STOLIĆI BRENDA PAOLA C / Foto: ZGDW

U skladu s propisanim mjerama prevencije koronavirusa, svakodnevno će se odvijati predavanja, paneli i radionice, a svaki dan će završiti glazbenim programom na otvorenom, u vrtu iza Hale V.

Komentari