PRAKTIČNO I LIJEPO: napravite sami držače za nakit i ostale sitnice za uljepšavanje

Modni dodaci poput nakita i drugih sitnica za uljepšavanje znaju ostaviti dojam nereda jer nemaju svoje stalno mjesto. Ladice su najčešće rješenje, no preglednost u njima nije baš najbolja te se nakit zna zapetljati. Nudimo vam stoga ideju koja će riješiti problem odlaganja i preglednosti, a biti i vizualno atraktivna

 

 

DIY, odnosno “uradi sam”projekti, unatoč šarolikoj i bogatoj ponudi gotovih proizvoda koja nude rješenje za bilo koji prostor ili problem u interijeru,  vrlo su popularni. Veliko zanimanje za ovu aktivnost prije svega krije se u želji da nešto stvorimo svojim rukama, a usput se zabavimo i opustimo te napravimo odmak od svojih svakodnevnih poslova i obaveza. Osjećaj zadovoljstva pri pogledu na ono što smo sami napravili također je veliki motiv. Pored toga, svi ovakvi projekti su praktični i ujedno estetski zanimljivi te često imaju jaku dekorativnu ulogu. U nastojanju da stvori upravo jedan takav predmet, InDizajn tim došao je na ideju izrade panoa odnosno držača za nakit i druge sitnice, koji će biti omiljeni kutak svake žene.

Prije svega, cilj nam je bio da vas naš novi projekt, koji smo realizirali u suradnji s tvrtkom Bauhaus potakne da se prvom slobodnom prilikom bacite na kreativni posao i oplemenite svoje slobodno vrijeme. Izrada dvaju panoa na koje ćete stavljati nakit i ostale sitnice za uljepšavanje neće vam oduzeti puno vremena a usput ćete naučiti nešto novo i imati originalan praktični detalj na svome zidu.

Ovakvo pohranjivanje nakita puno je praktičnije u smislu urednosti i preglednosti od odlaganja u ladicu, a perlice, boje i ostali ukrasi na nakitu zaslužuju da ih se izloži, zar ne?

Također, držači mogu biti idealan poklon prijateljicama!

 

 

POTREBAN MATERIJAL

Za izradu ovih držača nakita potrebni su vam:

 • MDF ploča debljine 3 mm
 • okvir za slike
 • žičana mrežasta ograda
 • čekić
 • klamerica
 • boja
 • valjak ili četka
 • metar
 • ravnalo ili trokut
 • olovka
 • metalne kukice, više vrsta
 • samouvijajući vijci
 • bušilica
 • škare za rezanje metala
 • zaštitna folija.
IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: IRMA SOPIĆ

 

IZBUŠITE RUPICE NA PLOČI

Krenite od MDF ploče koja će postati jedan od panela na koji ćete stavljati nakit i ostale sitnice. Prije bojanja potrebno je izbušiti rupe. Kako bi one bile pravilno raspoređene i kako biste si olakšali bušenje rupica, ravnalom ili trokutom označite na ploči mjesta za bušenje.

Naravno, rupice možete izbušiti na mjestima koja želite i ne moraju robovati geometrijskom, pravilnom rasporedu. No, pravilno poredane rupice tvore dojam reda i izgledaju usto vrlo lijepo, zato si ipak dajte malo više truda i ravnalom označite pravilan raspored rupica.

 

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: IRMA SOPIĆ

POBOJAJTE PLOČU

Prije nego što krenete na bojanje ploče, očistite rupice od ostataka materijala ostalih uslijed bušenja. Možete to učiniti četkicom ili jednostavno puhanjem. Zatim uzmite valjak ili četku i pobojajte pažljivo, u tankom premazu cijelu ploču i ostavite je da se suši u vodoravnom položaju. Tako se višak boje zaostao u rupicama neće izlijevati po prednjoj, nego stražnjoj strani panela.

Ako vam se jedan premaz čini slab ili boja nedovoljno intenzivnom, pričekajte da se prvi sloj osuši i još jednom pobojajte ploču, ali opet u tankom premazu jer će izgledati ljepše tako, bez tragova valjka ili četke.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: IRMA SOPIĆ

 

IZREŽITE MREŽICU

Krenite na osmišljavanje drugog panela koji ćete napraviti od okvira za fotografije. Skinite staklo s okvira za fotografije, kao i papir koji dolazi unutar okvira. Zatim izmjerite mrežicu da bude malo veća od okvira i izrežite je pažljivo škarama za metal.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: IRMA SOPIĆ

 

PRIČVRSTITE MREŽICU

Okrenite stražnju stranu okvira, i u nju pritisnite mrežu. Ostatke mreže presavijte, tako da ona bude nategnuta prema rubovima okvira te je zatim učvrstite klamericom. Okrenite okvir na prednju stranu i na njegovu donju vodoravnu stranu rasporedite i pričvrstite samouvijajuće vijke.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: IRMA SOPIĆ

 

STAVITE KUKICE

Pričvrstite oba panela za nakit na zid, ali prije toga svakako označite olovkom njihove pozicije kako bi bili postavljeni pod pravim kutem i na onom mjestu koje ste zamislili. Na MDF panel stavite kukice koje će vam pomoći da sve sitnice zakačite i objesite na njega.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: IRMA SOPIĆ

 

RASPOREDITE NAKIT

Izvadite sav nakit koji imate, kao i predmete za uljepšavanje – četke, kopče, gume i češljeve za kosu, kistove za rumenila i sjenila, ogrlice, narukvice, lančiće i rasporedite ih pažljivo na panelima.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: IRMA SOPIĆ

 

Komentari