Ne znate gdje smjestiti radni kutak? Evo tri ideje

Smjestiti radni kutak u ionako malen stan ili kuću često predstavlja pravi izazov.

Druge prostorije poput spavaće sobe ili kuhinje definitivno imaju prednost, no s obzirom da mnogi od nas posao nose kući ili pak rade iz udobnosti svog doma, radni je kutak od luksuza postao prava potreba. U nastavku donosimo tri rješenja s potpisom studija Mirjana Mikulec interijeri koji će vas uvjeriti da i pomalo neočekivane prostorije mogu biti odlično mjesto za slanje mailova, ali i da mala kvadratura ne mora nužno biti prepreka.

Radni kutak u sklopu kuhinje

Foto: Darko Mihalić

Kako su klijenti željeli velik prostor kuhinje i blagovaonice, te da se dnevni boravak od ove zone gotovo potpuno odvoji kako bi bio rezerviran samo za razonodu i opuštanje, javio se problem smještanja radnog kutka. Iako je bilo drugih rješenja, klijenti i studio Mirjane Mikulec prostor su našli upravo u produžetku radne površine u samoj kuhinji.

„Kuhinja i blagovaonica danas su srce svakog doma – možda dnevni boravak i dalje formalno nosi ovu titulu, ali svi znamo da se pisanje zadaća, razgovori s prijateljima uz brzinsku kavu ili pak druženje ujutro prije posla i škole redovito odvija upravo ovdje. Baš s obzirom na to se nekako rodila naizgled čudna ideja da radni prostor smjestimo upravo u sklopu kuhinje.“ – ističe Mirjana Mikulec. Istina, ovo rješenje mnogima ne bi odgovaralo, ali s obzirom da su klijenti mladi bračni par s raznolikim obvezama i sve žele obaviti s nogu, za njih je ovo bilo odlično rješenje. Da je primjerice riječ o klijentima koji posao ili veći dio obveza obavljaju od kuće, ovo bi bilo neadekvatno. Ovako, dnevni je boravak ostao rezerviran za opuštanje, kako su vlasnici i željeli, a kuhinja i blagovaonica živahno središte njihova doma.

Iako to ovdje nije slučaj, ovo je rješenje o kojem mogu razmisliti i vlasnici malih životnih prostora kojima radni kutak i pronalaženje mjesta za isti predstavlja problem. Spavaća soba i dnevni boravak već su ionako prokušana rješenja sa svojim nedstacima i prednostima, no ne odgovara li vam nikako jedna od ovih dviju prostorija, zanimljiva alternativa može biti upravo kuhinja i blagovaoniski dio.

Radni kutak kao zasebna prostorija

Foto: Ivana Niskota

Optimalno, ali mnogima nedostižno rješenje za radni kutak svakako je vlastita radna soba. Sve manji životni prostori podrazumijevaju i sve kreativnija rješenja kada je posrijedi pronalaženje idealnog mjesta za radni kutak.

Jednostavno, suvremeno, ali s karakterom – tako bi se ukratko moglo sažeti klijentove želje. „Klijent je u ovom slučaju samac koji velik dio poslovnih obveza obavlja od kuće, pa je osmišljavanje mjesta za radnu sobu bilo jedan od uvjeta koji smo morali zadovoljiti. Kako je cijeli stan opremljen u suvremenom duhu s elementima modernizma i skandinavskog stila, istu smo formulu primijenili i na radnu sobu. Tako smo se vodili funkcionalnošću i jednostavnošću kao osnovnim parametrima.“ – kaže Mirjana Mikulec.

Želja klijenta bile su tamne podne obloge koje se protežu gotovo cijelim stanom, pa tako one dominiraju i radnim prostorom. S obzirom da je riječ o dominantnoj i prilično zahtjevnoj podnoj oblozi, svim većim površinama kao što su zidovi i namještaj po mjeri dominira bijela boja.Takva je kombinacija svijetlih elemenata i tamnog poda zapravo poslužila kao dobra podloga za detalje u boji i pokoji statement komad namještaja ili upečatljivu umjetničku sliku. Ovako, upravo ti elementi i njihova estetika najbolje dolaze do izražaja.

“Sve u 16”

Foto: Darko Mihalić

Klijenti, vlasnici stana, imali su svega 40 kvadrata na raspolaganju. Prtom je bilo važno da stan ima dvije spavaće sobe, kao i ostale funkcionalne zone i prostorije. To je značilo da će dnevni boravak i kuhinja morati bidi dijelom istog prostora, kao i blagovaonica te radni kutak.

„U svega 16 kvadrata smjestili smo četiri funkcionalne zone. Dnevna je soba spojena s kuhinjom, a blagovaonica, barem u klasičnom smislu riječi, je izbačena iz plana. Umjesto toga, osmislili smo dva konzolna stola koji se nalaze tik uz prozore. Oni služe kao radni kutak, a po potrebi se mogu spojiti i tako „glumiti“ blagovaonski stol. U nastavku se nalazi ormar koji je zapravo funkcionalni produžetak kuhinje i kuhinskog pulta. Na njemu se nalazi TV, a prostor ispod može se koristiti za spremanje svega stvari koje pripadaju zoni kuhinje ili pak dnevnog boravka.“ – ističe Mirjana te dodaje da je važnu ulogu u kreiranju ovog rješenja odigrala i – svjetlost.

„Stan je vrlo svjetao, u prostor dopire puno prirodne svjetlosti pa je sama ta činjenica odigrala ključnu ulogu i omogućila ovakvo rješenje. Radni kutak s pogledom na zid baš i ne bi funcionirao, no ovako je istovremeno motivirajuće, dovoljno svjetlo i udobno za rad, ali i brzinski obrok.“
Kako je prostor doista male kvadrature, bilo je važno koristiti nježne tonove izbjegavati pretjerano upečatljive uzorke. Pod tako krasi keramika u sivoj boji, a nijanse zelene boje isprepliću se u zoni dnevnog boravka. Ostatak prostora u nježnim je i svjetlim bojama te prirodnom dekoru drveta

Komentari